open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Svjedok s imunitetom ponovo konfuzan, tvrdi da mu je Fikret Hodžić "pokazivao pištolj"
U Sudu Bosne i Hercgovine danas je u nastavku suđenja u predmetu "Respiratori" završeno saslušanje svjedoka Kristiana Marića, kojem je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dodijelilo imunitet od krivičnog gonjenja, a koji je bio jedan od posrednika prilikom nabavke spornih respiratora iz Kine.
14.01.2022. u 16:48
get url
text

Marić, čije je šokantne prepiske na prošlom ročištu prezentirala advokatica Fikreta Hodžića sa drugim osobama, a u kojim ga naziva pogrdnim imenima, upućuje razne psovke, pa i prijetnje na njegov račun, danas je ped Sudom iznio tvrdnju da je ustvari njemu Hodžić, prilikom susreta koji su imali u njegovom ugostiteljskom objektu u Mostaru, "pokazivao pištolj". 

Navodno je to bilo na dan kada je novac za repiratore uplaćen Kinezima, kada su, kako je kazao, proveli cijeli dan zajedno.

- Fikret je bio nervozan, bile su prisutne tenzije, prijetio je Kinezima, Sanji Lekić... Kaže: "Moramo riješiti to danas. Reci Kinezima da ćeš i ti imati problema" - rekao je Marić.

On je danas kazao da se ne sjeća zbog čega konkrertno je on psovao Hodžića i prijetio mu.

Na pitanje Hodžićeve braniteljice Mirne Avdibegoivić da li je ikome prijavio te navodne prijetnje, rekao je da nije. 

{$galerijaFotografija}

Marića je danas advokatica premijera Fadila Novalića Vasvija Vidović pitala da li mu je prilikom upoznavanja Hodžić kazao da je on iz Vlade FBiH ili je on to sam zaključio, dao nejasan odgovor, ali je potvrdio da mu je Hodžić kazao da on "sarađuje sa Vladom". 

Hodžić mu je, kako je pojasnio, u početku, kada je bila riječ o dozvolama za uvoz medicinske opreme, rekao "da je već sve spremno, da će on to sa svojim ljudima završiti".

- On nije spomenuo ime pemijera Novalića? - pitala je Vidović, na što je on kazao da "u početku nije, ali da kasnije jeste". Na njeno pitanje da li je to bilo u kontekstu pisma namjere koje je bilo potrebno da premijer pošalje Kinezima, svjedok je odgovorio potvrdno.

Vidović je također pitala da li je ikada čuo da je Hodžić spomenuo bilo kakvu korist za premijera od nabavke respiratora, kazao je da nije.

- Ime i prezime ne, rekao je "za svoje ljude" - kazao je Marić.

- Vi ne znate ko su ti ljudi pitala je Vidović, na što je svjedok kratko kazao: "Ne". 

Odgovorajući na dodatna pitanja tužioca, svjedok je potvrdio da je od Hodžića dobio dva pisma namjere. Jedno se odnosilo na nabavku respiratora HCVE 003, a ono mu je 2. aprila 2020. proslijeđeno putem aplikacije WhatsUp, dok je drugo, koje se odnosilo na respiratore ACM 812 A dobio 14. aprila 2020.  emailom od Hodžića, koji mu je proslijedio mail od Bahre Džaka iz Ureda premijera FBiH. 

Potvrdio je da je kao urnek korišteno pismo koje je poslala Sanja Lekić, te da on nije učestvovao u njihovom kreiranju niti potpisivanju, već je "samo proslijeđivao". 

Na pitanje o praznom papiru na kojem se nalazi pečat i potpis premijera FBiH Fadila Novalića, koji je pronađen u njegovom računaru, svjedok je rekao da "on nije ništa krivotvorio".

Potvrdio je da je svojim sagovornicima u komunikacijama koje je prezentirala Avdibegović lagao da ide na ispitivanje u policiju i Tužilaštvo. Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića zbog čega je lagao, kazao je da je "u to vrijeme bio veliki pritisak na njega i sa jedne i sa druge strane". Upitan koje su to strane, kazao je da je s jedne strane bio Fikret "kad je ispao problem sa FlyBosniom sa prevozom", a da je s druge strane "ovamo sa Srbijom bio probijen rok za isporuku". 

Prezentirane su i dvije poruke iz komunikacije sa Sanjom Lekić u kojima se spominje Samir Cerić iz Londona. U prvom dijelu komunikacije koju je na prošlom ročištu prezentirala advokatica Fikreta Hodžića, Lekić govori Kristianu da "ne priča Samiru o ovom našem problemu", a on joj odgovara "Ne, nisam lud".

Danas je tužilac prezentirao i drugi dio komunikacije u kojoj Kristian govori Sanji: "Nije isporučeno svih 100. Reci Fikretu da neće dobiti svih 100 dok ne bude mojih 150. 000", a ona mu odgovara: "Ne, neće. Neće mu dati Samir". Svjedok se složio s tužiocem da to znači da je od Samira, za kojeg je kazao da je "povezao Fikreta sa Sanjom, odnosno sa Kinezima" (dok je u jednom dijelu svjedočenja rekao da je on bio taj koji ih je povezao, op.a.) zavisilo hoće li respiratori biti isporučeni.

Kasnije je, međutim, odgovarajući na pitanje Hodžićeve advokatice, potvrdio da je i ostalih 20 respiratora isporučeno uprkos tome što tih 150.000 nije uplaćeno. 

Svjedok je odgovarajući na pitanje optuženog Hodžića potvrdio da je kada mu je on rekao da je dobio poziv od Tužilaštva, Hodžić kazao da govori samo istinu. Pitao ga je i koliko novca je dužan Sanji Lekić, ali sutkinja Džemila Begović nije dozvolila da svjedok odgovori na ovo pitanje. Hodžić je stoga najavio da će Marića njegova odbrana pozvati kao svog svjedoka. 

Odgovarajući na pitanja sutkinje Džemile Begović, Marić je kazao da je Sanja Lekić imala potpisan ugovor sa Srbijom za nabavku 200 respiratora.

- Pošto je Srbija otkazala, vi ste tražili ko će kupiti te respiratore. Sto je bilo za Srebrenu malinu? - pitala je sutkinja, na što je Marić odgovorio: "Jeste". 

VEZANI TEKST - Slučaj "Respiratori": Kontradiktoran svjedok, vlasnica crnogorske firme poručuje da je "sve slagao"

- 3,9 miliona košta 100 respiratora HCVE 003, koji su puno skuplji od ACM 812 A. Vi po istoj cijeni prodajete ove ACM? - pitala je sutkinja, na što je svjedok ponovo odgovorio potvrdno. 

- Kažete da su Kinezi ispostavili ponudu ili fakturu sa većom cijenom nego što su bili. I po tom računu se plaća? - pitala je sutkinja, na što je Marić ponovo odgovorio potvrdno. Rekao je da je Kinezima uplaćeno između 3,8 ili 3,9 miliona eura, koje je Hodžić direktno njima uplatio. Na pitanje Begović na koji način su mislili realizovati plan o vraćanju novca, Marić je rekao da "to ne zna".

Međutim, ponovo je na pitanje Hodžićeve advokatice Mirne Avdibegović jesu li Sanji Lekić isporučeni njeni respiratori, kazao je da jesu i da je to bilo u maju, na što je advokatica kazala da su respiratori Srebrenoj malini isporučeni u aprilu, što, kako je pojasnila znači da se nikako ne može raditi o istim respiratorima.

Suđenje će biti nastavljeno sljedeće sedmice, za kada je planirano saslušanje dvoje svjedoka Tužilaštva BiH. 

Suđenje, Sud BiH, Novalić, Hodžić, Solak, 14.01.2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.