open-navfaktor-logo
search
Kandidat za načelnika
Tabaković: Lokalna izborna komisija je pod utjecajem Grujičića, CIK treba imenovati svoje ljude
Alija Tabaković, kandidat za načelnika Srebrenice, smatra da lokalna općinska izborna komisija u Srebrenici nema mogućnost i ne može sama provesti izbore na fer i korektan način i jedina mogućnost za to jeste da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) imenuje svoje koordinatore u saradnji sa OSCE-om.
03.12.2020. u 13:24
get url
text

- Mi smo od samog početka upozoravali na mogući izborni inženjering, na zloupotrebe izbornog sistema i provođenje izbora u Srebrenici. Nažalost, nismo bili dovoljno shvaćeni od nadležnih institucija i desilo se da rezultat tih zloupotreba i neregularnosti je i ova akcija SIPA-e i Tužilaštva prije dva dana - rekao je Tabaković.

Dotakao se i prigovora koje su podnijeli Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) na dan izbora kada su utvrdili određene neregularnosti i nepravilnosti. 

- CIK je na bazi naših prigovora donijela zaključak o provođenju istrage, dokle se došlo sa tim, još ne znamo i čekamo odluku. Zahtijevali smo poništenje izbora u Srebrenici, da se oni održe u fer, poštenoj i korektnoj atmosferi - pojasnio je Tabaković. 

Kako je kazao, imaju biračke spiskove, oni su takvi kakvi jesu, i izbori su se provodili i provodit će se po spiskovima koji su bili na snazi. 

- Lokalna općinska izborna komisija nema mogućnost i ne može sama provesti na fer i korektan način izbore jer je pod utjecajem aktuelnog načelnika. Jedina mogućnost da se provedu korektni i pošteni izbori jeste da CIK imenuje svoje koordinatore, da oni vrše nadzor nad provođenjem izbora i u saradnji sa OSCE-om - poručio je Tabaković.

Dotakao se i privođenja Bege Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića koji su jučer pušteni na slobodu, nakon što su ispitani u SIPA-i, a jer se sumnjiče da su ukrali identitet više srebreničkih Bošnjaka, prijavili ih u Srbiju kako bi osigurali glasove za listu SDP-a i Mladena Grujičića.

- Ne samo da sam razočaran nego se osjećam stidno i tužno da su umiješani ljudi koji su i sami žrtve genocida. Jednom od aktera u ovoj priči, Enveru Hamziću u genocidu su ubijeni otac i tri brata, ne znam šta ga je dovelo do takvog razmišljanja da bude dio srpskog izbornog inženjeringa i politike koja negira postojanje i ubistvo njegova tri brata i oca - rekao je Tabaković.

Nije mu jasno ni kako je Bego Bektić, koji je također kao dječak preživio "put smrti", prihvatio da igra u takvoj prljavoj igri.

- Osjećamo se i tužno i stidno i sramno, ali to je njihov izbor i odluka - poručio je Tabaković.

Smatra da oni, povratnici u Srebrenici, ne mogu očekivati da u ovaj grad dođu, prijave boravak i glasaju Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Amer Jerlagić ili neki drugi politički lideri. 

- Mi, Srebreničani moramo samo odraditi taj dio posla, a onda tražiti pomoć države. Mora se mnogo učiniti i na otklanjanju diskriminacije. Zašto nema toliko Bošnjaka u Srebrenici? Zato što su oni prije svega pobijeni u genocidu, protjerani, nalaze se u drugim mjestima - istakao je Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.