open-navfaktor-logo
search
Ponovo proziva CIK
Tabaković: Srebreničani u Americi 1. decembra dobili poštu, šta će biti s njihovim glasovima?
Iako se pošta sa glasačkim materijalima za dijasporu, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, mora poslati 45 dana prije održavanja izbora, koverte još dolaze na adrese Srebreničana koji žive u Americi. 
04.12.2020. u 08:59
get url
text

VEZANI TEKST - Tabaković pita CIK: Ako Ajnija Hakić iz Srebrenice nije na biračkom spisku, kako je dobila kovertu da glasa za Srbac?

- Neprihvatljivo je da ljudi koji su se uredno prijavili za glasanje putem pošte dobiju glasački materijal poslije izbora. Takvih je kako stvari stoje na stotine. Posljednja pošiljka materijala poslana je iz bh. pošte 26.10.2020. godine i nekoliko dana je stajala na aerodromu.

Mnogi naši Srebreničani koji borave u prekookeanskim zemljama su ostali uskraćeni za Ustavom zagarantirano pravo da glasaju. Centralna izborna komisija BiH mora prihvatiti krivicu i omogućiti tim ljudima da glasaju. Zakon je jasan, 45 dana prije izbora dana pošta je trebalo da se pošalje, a ne na 20 dana prije. Šta će sada biti sa ovim ljudima koji nam se svakodnevno javljaju sa dokazima,kako su svoje glasačke materijale dobili 27. novembra ili evo ovi 1. decembra? Izbori su održani 15. novembra. Šta je sa glasačkim pravom tih ljudi? - kaže za Faktor kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković. 

Hasan Suljanović, uredno prijavljen za glasanje, svoj glasački materijal dobio je 27. novembra, a 1. decembra stigla je na američke adrese Dževada Efendića i Zurijete Efendić. 

{$galerijaFotografija}

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH, za glasanje putem pošte za Općinu Srebrenica, registrovano je ukupno 2.425 birača. Od toga broja oko 1.600 je Bošnjaka.

Ogroman problem je nastupio jer su mnogi od njih koverte sa glasačkim materijalima dobili tek nakon 15. novembra, iako se pošta šalje 45 dana prije dana održavanja izbora. Problem je nastupio jer je veliki broj njih dobio i pogrešan glasački materijal. 

 

Srebrenica- glasački materijal dijaspora
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.