open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud BiH
Tadić: Žarišta problema neriješenih predmeta su Sarajevo, Mostar i Tuzla
Ustavni sud Bosne i Hercegovine spasio je mnogo novca državi Bosni i Hercegovini jer je utvrdio mnoge povrede ljudskih prava, a da nije to učinio, taj bi novac vjerovatno otišao na plaćanje kazni koje bi dosudio Evropski sud za ljudska prava.
24.09.2021. u 10:55
get url
text
Ustavni sud BiH

Istakao je ovo Tudor Pantiru, potpredsjednik Ustavnog suda BiH i međunarodni sudija koji završava angažman u Ustavnom sudu.

Na press konferenciji Ustavnog suda BiH organiziranoj u Mostaru kako bi se javnosti probližio njihov rad, Pantiru je kazao da je ovo jedna od najvažnijih institucija BiH koja radi najkompleksnije aktivnosti upravo zbog kompleksne organizacije države, te da je od trenutka kada je došao do dana zapazio da je došlo do poboljšanja u zaštiti osnovnih ljudskih prava.

- Moj zaključak je da je ovaj sud neophodnost unutar strukture države Bosne i Hercegovine. I siguran sam da će nastaviti da štiti ustavna prava. Počašćen sam što sam bio njegov dio – dodao je Pantiru.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić osvrnuo se na broj predmeta i rokove u kojima ih rješavaju. Istakao je da godišnje primaju 5.500 i 6.000 predmeta, te da su više od 99 posto apelacije ili individualne tužbe građana ili firmi, a da su vrlo malo zahtjevi za ocjenu ustavnosti.

Naglasio je da trenutno "čiste" predmete iz januara i februara prošle godine i namjera im je da dođu na period od godinu i po.

- Najmera je da niko duže od godinu i po ne čeka na odluku. Uvjereni smo da ćemo vrlo brzo postići taj standard – dodao je Tadić.

Kazao je da broj usvojenih odluka iznosi između tri i pet posto, ali da se taj broj kvari kada dođu na teren prava na suđenje u razumnom roku gdje je veliki broj povreda.

VEZANI TEKST - Iz RS-a uvijek dolaze negativni komentari, ali na kraju izvrše odluke Ustavnog suda BiH

- Taj problem ne možemo mi riješiti, pokušavamo utjecati na one koji to mogu, a to su redovni sudovi. Za posljednje tri godine smo primili 28.301 predmet, a oko 8.000 se odnosilo na te povrede i u 80 posto slučajeva su i utvrđene povrede. Žarišta tih problema neriješenih predmeta, dugotrajnost trajanja postupka, su Sarajevo, Mostar i Tuzla – naglasio je Tadić.

Pojasno je i da je sjednica Ustavnog suda BiH jučer održana u Mostaru jer je u januaru na pravosudnom forumu posvećenom transparentnosti i javnosti rada pravosuđa zaključeno da bi bilo dobro, radi približavanja rada građanima, da institucije povremeno izađu iz svoga sjedišta.

Direktorica Programa za Zapadni Balkan Centra AIRE Biljana Braithwaite, koji je i organizirao forum u januaru, istakla je da će njihov fokus transparentnosti rada sudova biti i širi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.