Iako predstavnici novouspostavljene šestočlane koalicije u Kantonu Sarajevu (SDP, DF, Naša Stranka, SBB, Narod i pravda i NBL) u zvaničnim istupima tvrde da se još radi na izradi programskih načela, što je prvi korak u  uspostavi vlasti, kako Faktor saznaje iza zatvorenih vrata već uveliko traju pregovori o ministarskim pozicijama.

Ti pregovori mimo javnosti, iako je novouspostavljena koalicija svesrdno obećavala novinarima da će prisustvovati svim sastancima, pa i onim o raspodjeli resora, ne teku baš glatko.

Namjera Elmedina Konakovića, šefa Naroda i pravde, da bude premijer Kantona bila je očita već po saopštavanju prvih rezultata izbora. Međutim, u DF-u i Našoj stanci nisu baš blagonakloni prema tim ambicijama. Ono što su ponudili Konakoviću je mjesto predsjedavajućeg Skupštine Kantona.

Konaković nije baš presretan tom ponudom i insistira da, ako već ne može biti premijer, bar dobije Ministrstvo kulture i sporta, čime bi imao pod kontrolom značajne kantonalne fondove. I tom prijedlogu protivi se Naša stranka, koja također pretenduje na tu poziciju.

Kompromis u popunjavanju kadrovske križaljke ponudio je navodno SDP, predlažući da se to ministarstvo podijeli i oforme dva – minstarstvo kulture za Našu stranku, odnosno Damira Marjanovića kao najozbiljnijeg kandidata, i ministarstvo sporta za Elmedina Konakovića.

U ime Naroda i pravde Konaković je, saznajemo, tražio formiranje i još jednog novog ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo – ministarstva turizma. Na spisku Konakovićevih želja je i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ili bar Ministarstvo pravde pripadne Narodu i pravdi, a već ima i kandidata za tu funkciju – Kemala Ademovića. Nije teško pretpostaviti i da bi ministar turizma, ako se to ministarstvo osnuje, bio Konakovićev bliski saradnik Nermin Muzur.

Ukoliko pregovori budu išli tim tokom očito je da bi sadašnji ministar kulture i sporta Mirvad Kurić i novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo bio suvišan. U SBB-u za sada su, tvrde izvori Faktora, poprilično rezervisani kada su u pitanju pregovori o funkcijama i sve posmatraju sa strane, čekajući ishod između Naroda i pravde i Naše stranke. No, pitanje je da li će baš pristati da žrtvuju Kurića i svim tim kombinacijama.

Kada je riječ o premijerskoj funkciji u javnost je već procurilo da bi to mjesto trebalo pripasti Našoj stranci. No, ni tu ne ide baš sve glatko. Prvi favorit za tu poziciju Damir Marjanović već je odbio ponudu, a drugo rješenje koje se nudi, odnosno Edin Forto nema baš preveliku podršku unutar Naše stranke, gdje značajan dio članstva smatra da on nema kapacitet za tako značajnu funkciju.

Na posljednjim zvaničnim pregovorima šestočlane koalicije najavljeno je da bi Kanton Sarajevo novu vladu trebao dobiti do 10. decembra, kao i da će javnost biti na vrijeme upoznata sa svim kadrovskim rješenjima. Za sada, prema saznanjima Faktora, dosta toga se odvija mimo znanja javnosti i ne bi bilo iznenađenje da nova kantonalna administracija bude i veća i skuplja u odnosu na prethodnu. Jer želja je puno a ministarskih mjesta malo.