Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Eli Tauber kaže da je Hanuka, historijski praznik, koji i danas podsjeća na nešto što se desilo prije skoro  dvije  hiljade i dvjesto godina.

To je kaže Tauber događaj koji kada se ispriča, zvuči kao legenda, što jednim dijelom i jeste, koji podsjeća generacije da uvijek ima smisla boriti se za slobodu i da je ona vrijedna toga.

- Na ovaj  dan veže za ovaj praznik jedan običaj, a to je da palimo osam svijeća, svaki dan po jednu, i prisjećamo se hrabrih Makabejaca, sinova Matatje koji su krenuli u borbu protiv brojnijeg i jačeg neprijatelja - Grka koji su ušli u Jerusalem i razorili Hram. U njemu sve uništili i obeščastili ga. Onda su ih uspjeli pobijediti i ući u razrušeni hram. Sada ga je trebalo ponovo posvetiti. A to se radi tako da se zapali ulje, a nigdje ga nije bilo. Ipak se pronašli jednu malu posudu zapečaćenu pečatom veliko svećenika. U toj posudi bilo je ulja koje je moglo gorjeti samo jednu noć. Ali, desilo se čudo i to ulje je gorjelo osam dana i osam noći. Zbog toga Jevreji osam dana pale svijeće na posebnom svijećnjaku - naveo je Tauber .

Dodao je da se Jevreji uvijek okupljaju u svojoj zajednici i slave praznike, tako i praznik Hanuku.

- I ove godine se okupljaju da u krugu prijatelja upale prvu svijeću i otpjevaju prigodnu pjesmu. Djeca su pripremila malu priredbu za odrasle koji su se se okupili da proslave ovaj veličanstveni praznik, koji spaja generacije i podsjeća ih na jednu veliku borbu, na jednu veliku bitku koju smo dobili i sačuvali vjeru jednoga Boga. Tako čuvamo tradiciju, prenosimo je na mlade i podsjećamo se na taj nevjerovatan trenutak kada smo ponovo se podigli i pokazali da znamo u šta vjerujemo i da ćemo nastaviti da to čuvamo i u to vjerujemo.

I dok na velikom svijećnjaku uz obalu Miljacke gori prva svijeća da na nas to podsjeća mi se služimo slatkim jelom koje je napravljeno u dubokom ulju, jer Hanuka je i praznik ulja, jer je to ulje pomoglo. Da upalimo svjetlo i posvetimo Hram i vratimo se u vjerovanje Abrahamovo i ostalih naših praočeva - izjavio je za Fenu savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, povodom početka obilježavanja Hanuke jevrejskog praznika svjetla.