open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Tegeltija: Odluka Schmidta presedan, pitanje imovine je crvena linija za ovaj narod
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, komentarišući odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, rekao je da je presedan za koji se nada da ga neće niko prihvatiti, ni pozicija, ni opozicija.
13.04.2022. u 11:59
get url
text

- Mislim da to neće proći - rekao je Tegeltija naglasivši da je to neprihvatljivo.

Na konferenciji za novinare održanoj u Banjoj Luci istakao je da "razumije strah visokog predstavnika u BiH od sarajevskih političara".

- On ima pravo na svoj strah, ali on ne može uništavati RS. On nema pravo da to radi - rekao je Tegeltija.

Istakao je da Schmidt "pokušava da dijeli nesreću jednom narodu, jednom entitetu" i da je ta odluka neodrživa.

Sankcije Cvijanović i Dodiku usmjerene protiv institucija RS-a

Izrazio je nadu da će u entitetu Republika Srpska, odnosno Narodnoj skupštini RS-a biti dovoljno snage i hrabrosti da se suprotstavi ovoj odluci.

- Pitanje imovine je crvena linija za ovaj narod - istakao je Tegeltija.

Riječ je o zakonu kojeg je Narodna skupština RS-a usvojila 10. februara ove godine, a predsjednica tog bh. entiteta Željka Cvijanović objavila je prošle sedmice Ukaz o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Tegeltija je rekao da su sankcije koje je Velika Britanija uvela predsjednici RS-a Željki Cvijanović i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku rezultat unutrašnjih potreba i usmjerene protiv institucija RS-a.

Naglasio je da je protiv sankcija bilo kome i bilo gdje, dodajući da sankcije nikada nikome ništa dobro donijele, ne rješavaju probleme i sužavaju prostor za razgovore.

- Ove sankcije usmjerene su protiv institucija RS-a zbog činjenice da su uvedene protiv ljudi koji su pobijedili na izborima. Žele se promijeniti politike koje provode predsjednik RS-a i član Predsjedništa BiH - kazao je Tegeltija i dodao da to nisu njihove lične politike nego i Narodne skupštine RS-a.

U prijetnje Dodiku uključene i neke međunarodne sigurnosne agencije

Tegeltija je kometarisao i objavu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a da su na osnovu informacija dobijenih od partnerskih službi o mogućnosti ugrožavanja sigurnosti Dodika i njegove porodice od određene grupacije, podigli osiguranje na najviši nivo. Rekao je da tokom dana očekuje više informacija i da će razgovarati sa predstavnicima domaćih i međunarodnih sigurnosnih agencija od kojih očekuje da iznesu svoja saznanja i stavove.

- Ono što je jako indikativno i zabrinjavajuće je da su u prijetnje uključene i neke međunarodne sigurnosne agencije - rekao je Tegeltija.

Govoreći o situaciji u Ukrajini i njenom utjecaju na Bosnu i Hercegovinu Tegeltija je rekao da su se "u BiH prelile posljedice uvođenja sankcija Rusiji".

- Inflacija je kreirana po meni nepromišljenim sankcijama i sigurno ćemo cijele godine trpjeti posljedice - smatra Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.