open-navfaktor-logo
search
Nakon dva "balona"
Teletović zadovoljan selektorima, Avdić ima jasan stav o tome ko treba igrati za reprezentaciju
Rukovodstvo KSBiH može biti zadovljno obavljenim poslom, kako organizaciono, tako i rezultatski, poslije dva "balona" koji su održani u organizaciji Saveza, koja je koštala oko 300.000 KM.
01.12.2020. u 13:50
get url
text

Ipak, razloga za zadovoljstvo ima. Košarkaški su izborili jubilarno deseto učešće na Eurobasketu, dok je ženska selekcija na dobrom putu da to učini.

- Organizacija "balon" kvalifikacija nije imala nikakvu finansijsku korist, ali kada smo ulazili u sve ovo o tome nismo ni razmišljali. Prije svega, bilo je neophodno da prikupimo finansije, jer ih nismo ni imali, što smo uradili uz pomoć sponzora. Htjeli smo pokazati da imamo snagu i da možemo ovo organizovati. Finansijske koristi nije bilo, ali je najbitniji odlazak na Eurobasket 2022. Poslije svega ovoga nadamo se da će i institucije sa državnog nivoa, ali i svi ostali prepoznati Savez kao partnera u kojeg mogu i trebaju ulagati – kazao je generalni sekretat KSBiH na današnjoj online press konferenciji.

Iskusni playmaker Nemanja Gordić ni ovoga puta se nije odazvao pozivu selektora Bosnića.

- Prema pravilima FIBA-e, igračima i klubovima su pozivi dostavljeni 30 dana ranije. 14. novembra objavljen je spisak od 14 igrača, napravljen na osnovu javljanja igrača. Nemanja Gordić nije ni na koji način odgovorio na poziv, iako smo poziv poslali i njemu i klubu. Stava sam da za reprezentaciju igra onaj ko želi i ko može, i smatram da oko toga ne treba nikakav slučaj praviti. Sada u fokusu treba biti plasman na Eurobasket 2022 – naglasio je direktor reprezentacije i njen bivši kapiten Samir Avdić, te otkrio plan za nastavak kvalifikacija:

- FIBA 4. decembra donosi odluku o mjestu odigravanja tih februarskih balona. Teško je zbog cijele ove epidemiološke situacije govoriti o planovima, s obzirom da ćemo pratiti zdravstveno stanje igrača, kako će odigrati do kraj godine, šta će sve sve dešavati. Nadam se da će momci koji su izborili plasman moći doći, te da će se još moći priključiti oni koji sada nisu bili tu iz zdravstvenih razloga, kao što su Halilović i Stipanović.

I Vedran Bosnić, i Goran Lojo su do sada odradili dobar posao na klupi muške i ženske seniorske selekcije.

- Mi iz Saveza od samog početka imamo odličnu komunikaciju sa oba selektora. Obojica imaju kvalitet i dobar pristup, a borbenost i zalaganje su bili vrlo uočljivi. Moj glavni princip i uvjet je bila borbenost, to je ono što sam ja tražio od njih. Oni su to ispoštovali i ne vidim problem da se ugovori produže. Nemam zamjerke na rad selektora. Jedino se formalnosti trebaju ispoštovati, a nema puno polemike, kada se napravi ovakav uspjeh - kazao je predsjednik KSBiH Mirza Teletović, te se osvrnuo na svoju funkciju.

- Sve funkcije su regulisane statutom KSBiH, dakle definisana je i ta rotacija na pozicijama, nema tu nikakvih pravnih nejasnoća; svi članovi UO su saglasni u 99% tačaka, sve su ljudi iz košarke i svi rade u interesu Saveza; zvanično sam još predsjednik, do novog zasjedanja UO.

Prvi čovjek Saveza, nekadašnji kapiten i bivši NBA igra dobro poznaje situaciju u kojoj su Jusuf Nukić i Džanan Musa.

- Po svemu što sam i sam prošao i s obzirom na to da znam pravila NBA, znao sam da Nurkić i Musa neće moći igrati. to što njih nije bilo, svakako nije značilo da su ambicije bile izmijenjene. Znao sam da imamo kvalitet, da su dolaskom ovih selektora reprezentacije dobile novu energiju, novi pristup svemu i bio sam potpuni optimista. Znao sam da će sigurno pokazati borbenost, što je svakako uvijek najbitnije, čak i onda kada gubite - naglasio je Mirza.

KSBiH ima ambiciozne planove, o tome govori i organizacija Generalne skupštine FIBA.

- Idemo korak po korak, želimo svima pokazati da smo ambiciozni, da želimo više, ali svi moraju shvatiti da nam treba više podrške. Bitno je da država shvati da je ovo jedna lijepa priča, da imamo dobre generacije, stručne selektore, prave ljude na pozicijama - kazao je Teletović, a nadovezao se Čolan:

- Razgovaramo sa savezima u okruženju, potrudit ćemo se da napravimo neki zajednički dogovor, da vidimo možemo li preuzeti odgovornost organizacije Eurobasketa. Generalna skupština FIBA-e će se održati u maju u Sarajevu, to je jako važno i odlična je prilika da pokažemo da možemo organizovati bilo šta na vrhunskom nivou. Preuzeli smo organizaciju ženskog prvenstva U-16, aplicirali smo za organizaciju prvenstava u obje konkurencije za kategoriju U-20. O svemu tome će biti razgovarano na Generalnoj skupštini, ali nam je potrebna velika podrška, jer sve to iziskuje ogromna finansijska sredstva – zaključio je Čolan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.