open-navfaktor-logo
search
Srebrenik i okolina
Teška noć pred stanovnicima: Izlila se rijeka Tinja, u opasnosti stotine stambenih objekata
Besana noć očekuje stanovnike mnogih naselja u Srebreniku i okolini nakon što se u večernjim satima iz korita izlila rijeka Tinja. 
10.06.2022. u 20:13
get url
text

 U mjestu Tinja, koje se nalazi pored Srebrenika, vodena bujica ulazi u kuće i garaže.

Prema izvještaju Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, rijeka je poplavila više stambenih objakata, a u naseljima Tinja i Potpeć površinske vode poplavile su nekoliko stambenih objekata.

Podsjetimo, nakon nevremena, praćenog jakom kišom i ledom, koje je danas oko 15 sati pogodilo ovaj grad u Tuzlanskom kantonu, poplavljena su brojna naselja, putne komunikacije, kuće, plastenici, oranice...

 

Kako je u večernjim satima kiša stala, na teren su izašle dvije grupe civilne zaštite, vatrogasci te pripadnici Gorske službe spašavanja.

Prema riječima Muamera Okića, stanovnika Bjelava, jednog od u poplavama najpogođenijih srebreničkih naselja, svi oni kreću prema mjestu Tinja, jer se vrlo brzo očekuje plimni val koji bi mogao prouzrokovati još veće probleme nego u naseljima koja su već poplavljena.

VEZANI TEKST - Jako nevrijeme pogodilo Čelić i Srebrenik: Ulice pretvorene u rijeke, poplavljene kuće, plastenici, putevi

- Mjesto Tinja je od Bjelava udaljena oko četiri kilometara. Strahujemo šta će biti, minuti su u pitanju, jer je rijeka Tinja dostigla tačku vanredne odbrane od poplava. Otprilike sada fali od pola metra do metar da se rijeka izlije iz svog korita i poplavi poljoprivredna dobra, a nizvodno stotine stambenih objekata su ugroženi - kazao nam je ranije Okić.

Dodao je da su stanovnici Bjelava izašli u svoja poplavljena dvorišta i pumpama pokušavaju ispumpavati vodu.

- Sreća, pa do sada niko nije stradao. Jednu staricu su u zadnji tren, jer je voda prodirala kroz prozore, uspjeli spasiti. Noć će biti duga i teška – ističe Okić.

Najkritičnije tačke su Bare i Špionica, naselja nizvodno niz rijeku Tinju. 

Pokrenuta i klizišta

Federalna uprava Civilne zaštite saopćila je večeras u vanrednom izvještaju da je jaka kiša uzrokovala rast vodostaja i izlijevanje iz korita svih lokalnih vodotoka i rijeke Šibošnice na području općine Čelić u Tuzlanskom kantonu.

 

- Prema prvim procjenama, poplavljeno je oko stotinjak stambenih i drugih objekata na području te općine. Službenici civilne zaštite, komunalne službe i policija su na terenu, uključena je i mehanizacija - dodaju.

U općini Banovići izlili su se lokalni potoci i poplavili nekoliko objekata u naseljima Kredit mahala, Jezero, Ekonomija. Vatrogasna jedinica je na terenu radi crpljenja vode iz objekata. Vatrogasna jedinica u Živinicama imala sedam prijava vezanih za poplave oko stambenih objekata u naseljima Ciljuge, Suha i Đurđevik. Na području Teočaka, lokalni potok je poplavio dva stambena objekta. I tamo su komunalne službe na terenu i crpe vodu iz navedenih objekata.

U Tuzli je vatrogasna jedinica upućena na intervenciju crpljenja vode u naselju Dragunja Donja, gdje je rijeka Tinja poplavila više stambenih objekata. U Srebreniku, u naselju Previle, rijeka Tinja je poplavila više stambenih objakata, a površinske vode u naseljima Tinja, Potpeć i Bjelave, nekoliko stambenih objekata. Na terenu je Vatrogasna jedinica Srebrenik.

Prijavljeno je i pokretanje klizišta u naselju Tulovići na području Banovića, kao i na tuzlanskom lokalitetu Pasci, Petrovice Donje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.