Ljetni deserti

Torta sa krem-sirom i smokvama koja se ne peče

Objavljeno: 29.07.2019. u 09:54

Prije serviranja operite smokve, polako ih obrišite, potom narežite, pa njima ukrasite tortu

FOTO: ILUSTRACIJA

Sastojci za podlogu od keksa: 250 g čokoladnog keksa (možete koristiti integralni keks, poput grancereale), 125 g omekšalog maslaca.

Krema: 500 g krem-sira, 150 g šećera, 240 ml slatkog vrhnja, sok jednog limuna, želatin (10 g) plus 50 – 60 ml vode, 1 kašičica ekstrakta vanilije.

Još je potrebno: nekoliko smokava, med ili karamel po želji za preljev.

Postupak pripreme:

Prije nego što krenete s pripremom podloge, napravite želatin prema uputama na pakiranju kako bi nabubrila dok pripremate ostatak.

Uljem lagano premažite dno kalupa veličine 20 cm, pa obložite papirom za pečenje.

Usitnjeni keks pomiješajte sa maslacem, pa utisnite u dno kalupa, a potom ga stavite u frižider dok pripremate kremu.

Tortu možete odmah slagati i na ravnoj podlozi za posluživanje, s obzirom da se ne peče. Pritom korisitite samo obruč kalupa ili podesivi kalup.

Mikserom izmiksajte šećer i krem-sir otprilike dvije, tri minute dok smjesa ne postane kremasta.

Zatim dodajte slatko vrhnje, vaniliju, limunov sok i otopljenu, prethodno pripremljeni želatin.

Pri dodavanju želatina miješajte kako se ne bi odmah stegnula.

Izmiksajte sve još jednom, pa kremu izlijte u kalup te špatulom poravnajte vrh kako bi bio što uredniji.

Ostavite ga u frižideru minimalno tri sata, najbolje preko noći.

Prije serviranja operite smokve, polako ih obrišite, potom narežite, pa njima ukrasite tortu.

Možete ih rezati i na tanke kriščice i složiti ih po vrhu torte, a potom, prije posluživanja, preliti ih medom ili karamelom.

Priprema karamela: 200 g šećera, 120 ml vode 100 g maslaca, 120 ml slatkog vrhnja ( ne vrhnja za šlag nego pravog slatkog vrhnja koji sadrži više od 30 posto masti),
prstohvat soli. 

U posudu za kuhanje staviti šećer i vodu i promiješajte. Pustite na laganoj vatri da se šećer otopi i smjesa postane prozirna. Tada prestanite miješati, ali nikako smjesu ne ostavljajte bez nadzora.

Pustite na laganoj vatri jzha dok ne postane boje jantara. U tom trenutku smjesu sklonite s ringle.

Maslac nasjeckajte na kockice i dodajite ga polako miješajući. Potom sipajte slatko vrhnje i nastavite lagano miješati.

Ostavite smjesu da se malo ohladi, pa je upotrijebite ili prelijte u staklenu teglu, poklopite i ostavite na suho i hladno mjesto.

Ovako pripremljen karamel može stajati i dvije sedmice. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije