open-navfaktor-logo
search
Zvučna imena
Transferi u Premijer ligi BiH: Bombe ili samo obične petarde?
Danac Michael Laudrup najzvučnije je ime koje je prodefilovalo kroz Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Na veliku štetu po bh. fudbal i navijače, svjetska legenda samo je fiktivno bila član zeničkog Čelika.
15.02.2023. u 19:28
get url
text

Laudrup je manje od 48 sati bio igrač kluba sa Bilinog polja. Sve se dogodilo 1997. godine kada je Laudrup iz japanskog Vissel Kobea trebao preći u Ajax.

Prije nego što će zadužiti dres amsterdamskog velikana, Laudrup je "svratio" do Bilinog polja, a onda je Ajax na Čelikov račun uplatio novac koji je kasnije proslijeđen Laudrupu i njegovom menadžeru. Nizozemci nisu morali plaćati porez, Laudrup i menadžer su dobili svoj novac, a vjerovatno je i u zeničkom klubu neko nešto zaradio... Slučaj je bio pod istragom holandskog i Tužilaštva ZDK zbog sumnje na utaju poreza i pranja nekoliko miliona KM.

No vratimo se ostalim "ulaznim" transferima u bh. fudbalu. Klubovi iz BiH nisu skloni plaćanju obeštećenja za igrače. Razlog su skromni klupski budžeti. U godišnjim izvještajima FIFA-e u vezi s globalnim tržištem transfera rubrika koja se tiče BiH i potrošenog novca klubova obično je prazna.

Ove zime to se promijenilo zahvaljujući Fudbalskom klubu Sarajevo.

Bordo tim je, ako je vjerovati specijaliziranom portalu Transfermarkt, za Besima Šerbečića norveškom Aalesundu platio 200.000 eura, za Renana Oliveiru ukrajinskoj Kolos Kavalivki 170.000 eura, gruzijskom Saburtalu za Giorgija Guliashvilija 120.000 eura, Olimpiji za Almedina Ziljkića 100.000 eura. Suma sumarum 590.000 eura ili 1,1 milion KM.

VEZANI TEKST - Najveća imena PLBiH: Ma kakav Tino-Sven Sušić, za Čelik je potpisao Michael Laudrup

Šerbečić i Ziljkić ranije su se okušali u bh. fudbalu. Radi se o igračima čiji su igrački i ljudski kvaliteti provjereni, dok ostali tek treba da se adaptiraju, a onda dokažu radi li se o transfer bombama ili samo "petardama".

A često su u prošlosti bombe zapravo bile petarde.

Navijači Sarajeva nadaju se da Mario Vrančić, nova akvizija kluba s Koševa, neće u bordo dresu ostaviti trag kao recimo Tino-Sven Sušić. A Sušić je više razočarao nego očarao.

Iz Sarajeva za Marija Vrančića kažu da se radi o jednom od najzvučnijih transfera u historiji domaćeg fudbala. Istina, s obzirom na to da je riječ o nekadašnjem reprezentativcu BiH sa bogatim iskustvom igranja njemačke Bundeslige i Cvajte, engleske Premier lige i Championshipa, koji slovi za najjaču drugu ligu svijeta. Mainz, Darmstadt, Paderborn, Norwich, Stoke City i na kraju Rijeka, timovi su čije je Vrančić boje branio.

Na Koševu su i ranije radili zvučne transfere, a bordo dres su nosili igrači koji su nastupali za Milan (Harmony Ikande), Chelsea (Matej Delač), Keln (Mato Jajalo), Werder (Said Husejinović), Porto (Milan Stepanov).

Vrijedi istaknuti i da je 2016. godine za Želju potpisao Javier Jervas, Španac u čijem CV-u je bilo upisano ime španske Seville, ali on je nedugo poslije i raskinuo ugovor, a ranije i Neil Wood, nekadašnji igrač Manchester Uniteda.

U Premijer ligi BiH, odnosno u Zrinjskom, nije se najbolje snašao Luis Ibanez, Argentinac sa bogatom biografijom i zapaženim nastupima u dresu zagrebačkog Dinama.

Početkom prošle godine u Tuzla City je stigao Emilio Nsue, tada kapiten Ekvatorijalne Gvineje sa iskustvom igranja u Španiji i Engleskoj. Nastupao je za Mallorcu, Real Sociedad, Middlesbrough, a u Premijer ligi BiH nije se uspio zadržati ni do kraja sezone. 

Član Zvijezde 09 bio je Nigerijac Christantus Ejike koji je na Mundijalu 2014. godine u Brazilu igrao protiv Bosne i Hercegovine.

Posušje je 2003. uradilo ne tako zvučan transfer kada je iz brazilskog Jaboticabala dovelo Wagnera Santosa Laga. On je 2006. prešao u Široki Brijeg, a donedavno je bio najbolji strijelac u historiji Premijer lige BiH. Sa trona ga je skinuo Nemanja Bilbija.

Najzvučnija imena koja su igrala elitni rang bh. fudbala, a čije uspješne karijere traju duže od 15 godina, jesu Edin Džeko i Luka Modrić. Džeko je ponikao u Želji, a Modrić se kalio u Zrinjskom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.