open-navfaktor-logo
search
Suđenje Miroslavu Aleksiću
Transparent u Beogradu: "Silovali su u ratu, siluju i u miru..."
U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da otpočne suđenje Miroslavu Aleksiću, vlasniku škole glume "Stvar srca", kog je više bivših učenica optužilo za silovanje i nedozvoljene polne radnje.
02.02.2022. u 10:18
get url
text

Suđe bi trebalo da počne u 10 sati, a više aktivista okupilo se rano jutros uz transparente, prenosi Nova.rs.

Jedan od transparenata privlači posebnu pažnju "Silovali su u ratu, siluju i u miru..."

Prije nešto više od godinu dana, glumica Milena Radulović zajedno sa glumicom Ivom Ilinčić izašla je u javnost, te iznijela životne priče koje su polaznice Aleksićeve škole "Stvar srca" preživjele.

Ovaj slučaj je izazvao pravu buru u javnosti i izrodio more prijava za seksualno nasilje, kako u svijetu glume, tako i u brojnim drugim aspektima. Izlazak u javnost mladih glumica je ohrabrio i ostale žrtve da podnesu prijave i konačno stanu na put seksualnim nasilnicima. Pokret #NisiSama je samo jedna od stvari koje su se iznedrile iz ovog slučaja.

Pripremno ročište je, da podsjetimo, završeno 15. novembra. Tada je doneta odluka da suđenje bude otvoreno za javnost osim u određenim dijelovima, što se odnosi na davanje iskaza oštećenih. 

Aleksić je na prethodnom pripremnom ročištu negirao krivicu, dok je njegova odbrana predložila više od 50 svjedoka, mahom glumaca, koji bi stali u Aleksićevu odbranu. Odbrana oštećenih je ovaj postupak okarakterisala kao usporavanje cjeloukupnog procesa.

Ipak, sud je prihvatio manji dio svjedoka optuženog, što se u toku procesa može promijeniti ukoliko bude potrebno.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.