open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Traže izmjenu Etičkog kodeksa: Mogu li zastupnici uopće biti kažnjeni?
Radili smo, između ostalog, na tome da se Pravilnik doradi, da se ne kosi sa određenim stavkama Izbornog zakona, u smislu ovlasti i mogućnosti koje izabrani zastupnik ima pri dobijanju svog mandata
08.05.2019. u 12:55
get url
text

Članovi Etičkog vijeća Skupštine KS razmatraju izmjenu Etičkog kodeksa i Poslovnika o radu Etičkog vijeća Skupštine KS jer su, kako ističu zastupnici, puni manjkavosti.

Skupština Kantona Sarajevo imenovala je sedam zastupnika u Etičko vijeće. Etičko vijeće u ovom sazivu Skupštine KS čine Jasmina Biščević-Tokić, Samir Suljević, Vildana Bešlija, Jasna Duraković, Amra Junuzović, Senad Hasanović i Elvedin Okerić.

Ovo vijeće nadležno je da prati i nadzire ponašanje izabranih zvaničnika, te prati i analizira primjenu Kodeksa, razmatra prijave kršenja Kodeksa, vrši postupak provjere i predlaže sankcije i mjere ukoliko se ustanovi da je došlo do povrede odredbi Kodeksa, te obavještava javnost o svom radu.

Jasmina Biščević-Tokić za Faktor je kazala da su imali nekoliko prijava, ali da su svi zastupnici ukazali na manjkavosti Etičkog kodeksa i Poslovnika o radu Etičkog vijeća Skupštine KS.

- Ostavili smo u nadležnosti klubovima u Skupštini KS da dostave svoje prijedloge izmjena Poslovnika i Kodeksa do 13. maja. Donijeli smo i zaključak da se uključi i Ministarstvo pravde KS u izradu tog akta. Uopće nisu definisane povrede koje zastupnici mogu da naprave, teške ili lake povrede, koje su kazne za takve povrede, nema uopće koja je zastara nekog procesa. Također navodi se da se može sankcionisati rad tokom Skupštine, također da se ne može donositi laptop dok mnogi zastupnici koriste laptop. Evidentne su manjkavosti i u Poslovniku i u Etičkom kodeksu, zastarilo je već jer je donesen 2009. godine – pojašnjava zastupnica Biščević-Tokić.

Iako imaju već pristigle prijave na ponašanje nekih zastupnika, postavlja se pitanje kako ih sankcionisati ako Kodeks i Poslovnik to ne tretiraju.

- I mi smo apelovali kako sankcionisati bez ozbiljnog zakonskog uporišta. Mi imamo i na našim karticama da nas ne može niko krivično goniti jer se to naslanja na Ustav KS. Prema mom mišljenju, ne može Etičko vijeće nikoga kazniti, jer mi ni u jednom sučaju nismo disciplinska komisija – pojašnjava Biščević-Tokić.

Pristigle prijave su, kaže, tajne, ali i da se bez rada na Poslovniku i Etičkom kodeksu ne može teretiti bilo koji zastupnik u Skupštini KS.

- Ono što ja smatram ozbiljnim jeste svađa između zastupnika Smajića i Kojovića u prethodnom mandatu i to jeste za Etičko vijeće – zaključuje Biščević-Tokić.

Zastupnica Jasna Duraković ističe da je Etičko vijeće u proteklom sazivu Skupštine KS "postojalo samo na papiru".

- Mislim da čak nije ni konstituisano ili formalno jeste, ali neformalno nisu imali niti jednu sjednicu – ističe zastupnica Duraković.

Kaže kako su protekle dvije ili tri sjednice razmatrali izmjene i dopune postojećeg Pravilnika o radu Etičkog vijeća.

- Radili smo između ostalog na tome da se Pravilnik doradi, da se ne kosi sa određenim stavkama Izbornog zakona, u smislu ovlasti i mogućnosti koje izabrani zastupnik ima pri dobijanju svog mandata. S obzirom na to da imate određenu vrstu imuniteta, da možete neke stvari reći i da nećete biti kažnjeni. Ima tu nekih nesuglasica i radili smo na tome. Pokušali smo napraviti dobar početak – ističe Duraković.

Duraković kaže kako su, između ostalog, tokom sjednica razmatrali i prijave koje su im pristigle zbog objave zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević o održavanju parade ponosa u Sarajevu.

- Određena udruženja su tražila da Etičko vijeće postupi u skladu s tim. Još se nismo mogli očitovati po tom pitanju zato što je taj pravilnik neadekvatno postavljen. Čak i zahtjevi koji su dolazili od građana i udruženja nisu dolazili u službenoj propisanoj formi, u zatvorenoj koverti itd. I onda smo morali reći ljudima koja je procedura, kako se to šalje – navodi sagovornica, te dodaje da su imali upite i o izjavama Damira Nikšića.

- Znate kako on inače priča, bombastično i kaže svašta. Ne može njemu niko oduzeti pravo da govori, niti može oduzeti pravo da govori kolegici Samri. To je ustvari mač sa dvije oštrice. U pravilniku piše da je kazna da se ukine paušal na jedan mjesec, a nama je već paušal ukinut, piše i da se traži javno izvinjenje. Iskreno vi ne možete nikoga ni kazniti. Etičko vijeće ima pravilnik, ali je on konfuzan i na tome radimo – zaključuje Duraković.

Između ostalog, u trenutno važećem Kodeksu iz 2009. godine navodi se da su zastupnici dužni redovno prisustvovati sjednicama Skupštine i skupštinskih radnih tijela, da ne smiju napuštati sjednicu za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg ili gosta, da ne smiju koristiti izraze i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga i drugačijega, izraze i mimiku ili njihove sinonime, koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Skupštine, te potiču na mržnju i nasilje, da ne smiju govoriti protiv ličnosti, prekidati govornika, ni na drugi način narušavati tok sjednice, red u Sali, ne smiju sjediti ni stajati leđima okrenuti predsjedavajućem, ne smiju konzumirati alkohol i hranu u toku sjednice, ne smiju koristiti mobilne telefone ni laptope na način kojim se ometa tok sjednice...

Etički kodeks zastupnika u Skupštini KS iz 2009. godine

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.