open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Tri i po mjeseca od "historijske odluke" o uklanjanju, kontroverzni nazivi ulica i dalje u Mostaru
Velibor Milivojević, potpredsjednik Gradskog vijeća te vijećnik iz redova SNSD-a na današnjoj 26. sjednici za vrijeme vijećničkih pitanja posebno se osvrnuo na promjenu naziva ulica u Mostaru, odnosno činjenici da se ništa po tom pitanju u praktičnom smislu nije uradilo.
31.10.2022. u 16:58
get url
text

- Samim kretanjem kroz Mostar vidimo da se nije postupilo o Odluci Gradskog vijeća o promjeni šest spornih naziva ulica te još uvijek stoje stari nazivi ulica npr. u ulici Jure Francetića, u ulici Ljudevita Laste nema ni starog ni novog naziva, u ulici Tina Ujevića stoje stari natpisi, a u ulici Alekse Šantića stoje djelomično stari, a djelomično ih nema - kazao je Milivojević, prenosi Hercegovinainfo.

VEZANI TEKST - Vijećnici Mostara izglasali promjenu naziva ulica po Budaku, Francetiću..., opozicija bila suzdržana

Nakon izlaganja problema pozvao je gradsku upravu, Odjel za urbanizam i građenje te Službu za katastar te postavio pitanje zašto u zakonskom roku nadležna služba nije upisala u registar, označila i uredila nazive ulica te kućnih brojeva u skladu s Odlukom Vijeća o promjenu naziva ulicu iz jula.

Vijeće je bilo nadležno po instrukciji da dadne preporuku u roku od mjesec dana, a da naredna Služba u narednih mjesec dana to uradi.

Nakon što HDZ nije uspio dogovoriti izmjenu i Titove ulice u kompletu s ustaškim i spornim ulicama kako bi se zaokružila cjelina o totalitarnim režimima, za današnju sjednicu su predložili formiranje komisije za izmjenu naziva ulica koji imaju poveznicu s komunizmom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.