open-navfaktor-logo
search
Početak razgovora
"Trojka" danas kod Čovića u Mostaru; Forto: Idemo da vidimo kakvi su procesi
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je jučer da će formalne razgovore o formiranju vlasti poočeti danas u Mostaru, te da će prvo razgovarati sa predstavnicima "Osmorke", predvođene SDP-om BiH, Narodom i pravdom te Našom strankom.
08.11.2022. u 09:15
get url
text

- Ispred "Trojke" idemo predsjednici SDP-a, NiP-a i Naše stranke da počnemo razgovore, da vidimo kakvi su procesi - rekao je sinoć Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji.

Dodao je da je "to jedan preliminarni sastanak i prvi zvanični sa HDZ-om", te da smatra "da je bitno da se uspostavi komunikacija da obje strane mogu reći šta im je bitno".

VEZANI TEKST - Sastanak u Mostaru: "Trojka" kreće u razgovore o formiranju vlasti s HDZ-om BiH

- Ja mogu reći ispred Naše stranke, nama je najbitniji program. To smo već pokazali. To je "Trojka" u KS-u pokazala. Strašno nam je bitno da se okrenemo građanima i onome što će biti dobro za građane a da se manje govori o matematici, dijeljenju kolača, firmi itd. Strašno je važno da sve to bude napisano i potpisano kako bi građani mogli da ocijene rad. To je nešto što u BiH nikada nije bila praksa, do formiranja Vlade u KS-u krajem 2018. godine - kazao je Forto.

Navodi da je, prema svemu što Zakon nalaže za Federalnu vladu, HDZ nezaobilazan.

Naglašava da će, ako bude moguće, formirati Federalnu vladu bez SDA.

- Mislim da će biti moguće na način da će stranke koje imaju dovoljan broj glasova formirati vlast bez SDA - kazao je Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.