- Javno proklamovane namjere dijela stranaka parlamentarne manjine u entitetu FBiH da blokiraju uspostavu vlasti opasan su presedan. Ustavom FBiH određeno je pravo parlamentarne većine da formira vlast, što je praksa u svim demokratskim društvima. Ističemo da stranke koje zagovaraju blokade i nastavak disfunkcionalnosti FBiH direktno rade u interesu rušitelja Bosne i Hercegovine. Svojim djelovanjem podržavaju tvrdnju secesionističkih snaga da je Federacija BiH nefunkcionalan dio države i "teret" za razvoj drugog entiteta. Sprečavanje formiranja vlasti u FBiH potiče dalju afirmaciju svih oblika neustavnog djelovanja, uključujući separatizam - navodi se u saopćenju.

Stranke čiji dužnosnici prizivaju okretanje Rusiji i Istoku, dodaje se u saopćenju, očito sve blagonaklonije gledaju na kreiranje atmosfere bezakonja i haosa, po uzoru na neke slične prakse na istoku.

- Najave nereda, pozivanje na nemire i nametanje vladavine sile umjesto vladavine prava očit je primjer razbojničkog mentaliteta kojim se te iste strukture namjeravaju služiti za opstanak na vlasti. Takozvana događanja naroda su oprobani recept totalitarnih država, represivnih i diktatorskih režima. Takve namjere moraju biti osujećene od svih činitelja pravnog poretka, a stabilnost i mir moraju biti zaštićeni - navode iz "Trojke".

Ako su neke stranke uspjele "stimulisati" pojedine opozicione zastupnike da preko noći postanu politički prebjezi, dodaju, to im ne daje za pravo da smatraju da su kupili volju cijelog jednog naroda.

- Izborni rezultati su jasni, kao i parlamentarna većina. Stoga, u slučaju nastavka neustavnih blokada očekujemo da visoki predstavnik u skladu sa svojom obavezom omogući parlamentarnoj većini da realizuje svoje ustavno pravo uspostave Vlade FBiH - zaključeno je u saopćenju.