open-navfaktor-logo
search
Povratak iz Tokija
Tuka: Da mi je 4. jula neko ponudio finale, vjerovatno bih potpisao
Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar, vratio se iz Tokija gdje je sudjelovao na Olimpijskim igrama.
10.08.2021. u 09:55
get url
text

Tuka je u disciplini na 800 metara zauzeo šestu poziciju, što je bolji rezultat u odnosu na prethodnu Olimpijadu u Rio de Janeiru kada je zaustavljen u polufinalu.

Bh. atletičar u finalnoj utrci zaradio je i jedan udarac na stazi, što je na kraju vjerovatno utjecalo i na krajnji rezultat.

{$galerijaFotografija}

Tuka je po slijetanju iz Tokija na Sarajevskom aerodromu podijelio svoje impresije.

On se prisjetio trke Dijamantske lige iz Stockholma održane 4. jula kada se, kaže, prelamalo da li će nastupati na Olimpijadi.

- Imao sam velikih problema s lijevim stopalom. Upala se desila od preopterećenja. Ko radi, taj i griješi. Da mi je neko ponudio finale 4. jula, vjerovatno bih potpisao. Sve u svemu drago mi je što smo napredovali kao tim u odnosu na Rio, iako nas je išlo skoro duplo manje - kazao je Tuka podsjetivši na rezultate ostalih bh. olimpijaca Mesuda Pezera, Lane Pudar, Nedžada Husića, Larise Cerić.

- Napravili smo veći iskorak. Mesud i ja smo došli u finale, Nedžad se borio za medalju, Larisa je bila 9, naša Lana 19. - dodaje Tuka i veli da se na Igrama mnogo toga mora posložiti za medalju.

- Moram biti zadovoljan s obzirom na moje stanje jer nisam uspio da kompletiram treninge. Malo sam općenito tužan, ali i zadovoljan. Tužan jer sam imao veliku priliku da donesem medalju, na tom sam nivou dugo godina i pripadam tu. Zadovoljan sam jer sam bio u finalu, to je stvarno veliki uspjeh - smatra najbolji bh. atletičar.

Poručuje da će nastaviti s terapijama i da će odlučiti da li će odraditi Dijamantske lige jer se osjeća sjajno. Polufinale iz Tokija mu je znak da može da trči brzo ove sezone.

Opisao je u finalnu trku u kojoj je zaradio nezgodan udarac.

- Kad sam vidio da sam druga staza, to je bilo jako loše. Prve dvije su najgore. Krenuo sam jako dobro, drugi su krenuli odlično. Već u prvih 200 metara našao sam se u sendviču. Bilo je i guranja, ja sam vidio da svi hoće da uđu u prvu stazu. Kako smo ulazili u drugu krivinu, mislim da je Amos bio ispred mene, kako je pravio korak, direktno smo se sudarili. Udario sam u njegove sprinterice, ekseri su mi se zabili direktno u mišić. Odmah sam ugašen bio. Ne znam ni kako sam završio trku.

Na pitanje o ulaganju države Bosne i Hercegovine u sport, Tuka smatra da se više investiralo da bi olimpijska medalja bila u našoj državi.

- U protekle tri godine smo dobili dodatna sredstva od Olimpijskog komiteta za pripreme. Samo ta dodatna injekcija je utjecala na nas. Ostvarili smo najbolje rezultate. Trojica su se direktno borila za medalje. Samo to malo nam je pomoglo. Za medalje mora biti sve posloženo. Mora se dići sve na viši nivo. Tim koji imam oko sebe moram sam formirati. Od nutricioniste, sportskog psihologa, fizioterapeuta. To je sve moja briga, dok kod drugih to nije slučaj...

- Moje kolege iz regiona, koji su na ovom nivou, imaju fizioterapeuta 24 sata dnevno, neograničen budžet od svojih saveza. I opet nisu došli do medalje. Ne mora ni to značiti. Za medalju se mora sve složiti. Bitno je uraditi sve, pripremiti teren, da se digne sve na vrhunski nivo.

Tuka je dodao da je Ministarstvo kulture i sporta KS nagradilo svakog bh. olimpijca sa "tridesetak hiljada KM".

Amel Tuka, aerdrom, doček, 10.08.2021
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.