open-navfaktor-logo
search
Smijenjeni ministri
Turbulentna sjednica Skupštine: SDP i PDA najavljuju pad Vlade TK
Nakon što su glasovima zastupnika SDP-a, PDA-a, Naše stranke i SBB-a i jednog iz SDA, smijenjena dva ministra u Vladi TK, poljuljana je skupštinska većina.
14.10.2020. u 17:45
get url
text
Detalj sa današnje sjednice Skupštine TK

Prema izjavama političkih aktera vlast sada čine SDA, DF, SD i SBB, a status stranke za BiH je upitan. To znači da vlast broji 17 ruku, jednu manje od potrebne većine.

Inače, današnju sjednicu Skupštine TK obilježile su duge pauze. Sjednica je zakazana za 10 sati, a o dnevnom redu se raspravljalo tek u 15 sati, da bi pola sata kasnije bila izglasana smjena dva ministra.

VEZANI TEKST-Upitna skupštinska većina: Smijenjena dva ministra u Vladi u TK

- Ovo je za nas iznenađenje, jer smo još jučer imali drugačije stavove političkih subjekata. Neki su promijenili stav (SBB op.a.) i podržali smjenu ministara. O ovom smjenama unutar većine nismo razgovarali i sumnjamo u iskrenost namjera onih koji su ovo napravili. Kako ćemo se mi ponašati odlučit će organi stranke. Ovo je udarac za nas i razmotrit ćemo učešće u vlasti. Bojim se da u ovom momentu niko nema većinu i pitanje je kako će funkcionirati i Skupština i Vlada - kaže Mirnes Gušić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH i dodaje da zastupnici ove stranke neće biti u poziciji da sudjeluju u daljenjm radu Skupštine.

Iako su smijenili ministre iz redova svojih koalicionih partnera iz SBB-a tvrde da su i dalje dio većine.

- Naglasio sam i za govornicom da SBB ostaje dio većine i tu se ništa ne mijenja. Po pitanju smjene bili smo "za" jer je jedan ministar presuđen, drugi ima optužnicu i vjerujemo da ne mogu kvalitetno raditi u tim uslovima. Ostajemo dio većine i glasat ćemo za ostale tačke dnevnog reda - kaže Nedžad Hamzić, predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini TK.

Da će u TK biti formirana nova većina danas je ustvrdio Senad Alić, šef Kluba zastupnika PDA, koje je incijativu za smjenu kompletne Vlade čak najavio i prije lokalnih izbora.

- Mi smo zajedno s Našom strankom i SDP-om tražili ovu incijativu za smjenu, a na kraju su je podnijele kolege iz Naše stranke. Taj zahtjev smo imali i ranije, posebno za ministra unutrašnjih poslova. Odavno skupštinska većina u TK ne štima. Mi vjerujemo da će na nivou centrala stranaka biti formirana nova većina u TK. Sigurana sam da Vlada TK neće dočekati kraj mandata, a ja očekujem da ćemo zahtjev za smjenu predati prije Lokalnih izbora - kaže Alić.

On je rekao da u novoj većini računa na stranke koje su danas glasale za smjenu ministara.

Predjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić također je najavio da će u TK biti formirana nova većina.

- Svima je jasno da je ovo uvod u smjenu Vlade TK. Svima je jasno da ova Vlada nije dobro uradila, da je bila opterećena koruptivnim djelima i neustavnim odlukama. Poslije Lokalnih izbora je sve moguće, a prije izbora ne vjerujem da je nekome u interesu rekonstrukcija Vlade - kaže Hadžić.

On je istakao da neki zastupnici SDA iskazuju nezadovoljstvo radom vlade.

- Sasvim sam siguran da će poslije izbora doći do rekonstrukcije. Ne bih prejudicirao ko će praviti novu vladu. Ko s kim hoće, ko neće vidjet ćemo - rekao je Hadžić.

Da rekonstrukcija nije svima u interesu prije izbora, jasno je jer bi novu Vladu TK trebali bi činiti SDP i PDA, što bi se sigurno loše odrazilo na rezultat u SDP-a u TK, posebno u Tuzli, gdje aktuelni SDP-ov gradonačelnik Jasmin Imamović traži novi mandat, čime bi svoju vladavinu produžio na više od 20 godina.

Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA rekao je danas da ne smatra da smjena ministara znači i gubitak većine.

- Ovo je politički potez SBB-a i nema potreba da se to njima zamjeri. Smatram da i dalje imamo većinu i da stabilnost Včade TK nije ugrožena. Smjena ministara je bila nepotrebna - kaže Umihanić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz SD-a rekao je da će vrijeme pokazati ko ima 18 ruku.

- Mi ćemo predložiti zamjenu za smijenjenog ministra Brkića. Skupštinska većina nije ugrožena, kako sam ja razumio kolege iz SBB-a. Ko skupi 18 potpisa neka formira većinu i vladu - rekao je Vujović.

Šef kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić iznio rekao je kako se scenarij iz Sarajevskog kantona preslikava u TK.

- Nije upitan odlazak ministara nego način njihove smjene. Mi imamo smjenu bez imenovanja novih ministara. Ovo se radi po instrukcijama iz Sarajeva, a ruše se institucije Tuzlanskog kantona. Sekretari ne mogu obavljati funciju to vidimo u KS i ovo je udar na TK. Ko ima većinu neka je napravi, a mi s PDA nećemo. U političkom smislu ne zamjerimo SBB-a - kaže Mešalić.

Oni očito ne predstavljaju ljude u TK, naglasio je za zastupnike SBB-a, nego, kako je rekao, svoju Centralu koja im je dala nalog kako da glasaju.

- Oni su ovime derogirali instiutucije TK. To je preslikano iz KS i nivoa FBiH. Zašto ne izađu iz Vlade FBiH i formiraju novu vlast. Ne žele, jer rade po nalogu HDZ-a - zaključio je Mešalić.

Zastupnik SDA koji je podržao smjenu dva ministra Midhat Čaušević kaže da se radi o principijelnom ličnom stavu da onaj protiv koga je potvrđena optužnica ne smije biti ministar.

- Jedan sam od prvih koji je to javno iznio i smatram da sam to danas prešutio da bih kao čovjek izgubio ono što jesam. O ministru Hrustanoviću ne govorim, on je posao radio kako je radio, optužnica nema veze s njegovim poslom, a ministar unutrašnjih pioslova je dobio radeći posao ministra - pojasnio je glasanje mimo stranačkog kluba Čaušević.

U priči o formiranju nove Vlade TK problem i dalje predstavlja stav Naše stranke da oni ne žele u vlast s PDA. Zbog toga glavni akteri smjene vlasti u TK i govore o dogovoru Centrala, odnosno da će se sudbina najmnogoljudnijeg kantona rješavati u Sarajevu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.