open-navfaktor-logo
search
Zbunjeni i razočarani
Turisti pitaju zašto u vozilima gradskog prijevoza nema displeja koji su orijentir tokom vožnje
Sarajevo je bh. prijestolnica koju posjećuje sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Sve je uredu dok se turisti iz inostranstva ali i zemlje, drže Baščaršije, ali ukoliko krenu u obilazak raznih dijelova grada sami i to gradskim prijevozom nailaze na probleme.
27.11.2022. u 21:45
get url
text

U vozilima GRAS-a u najvećem broju slučajeva nema displeja tako da svi oni koji nisu iz Sarajeva ne znaju gdje izaći jer ih niko ne obavještava na kojim stanicama stoje vozila.

- Molim vas pa zar Sarajevo nema dovoljno turista da bi vi u vozilima gradskoj prijevoza imali displeje na kojima vam piše koje su stanice? Kako ja koja sam došla iz Luksemburga znam gdje je trolejbuska stanica Merkator na Dobrinji a ušla sam na Grbavici?

Možda će me neko i sačekati na stanici gdje izlazim ali otkud znam za koliko da ta osoba da izađe, da li treba da se smrzava dok ja ne stignem? Krajnje je neozbiljno i tužno da pored tolikog broja turista niste to riješili - kazuje nam prilično ogorčena djevojka koja je došla iz Luksemburga da u Sarajevu obiđe prijatelje.

Dodaje kako su građani Sarajeva prijatni i susretljivi ali da vlasti moraju učiniti više i za njih i za ljude koji dolaze iz dalekih krajeva da bi svoj novac ostavili u ovom gradu.

- Ja igrom slučaja znam bosanski jezik, ali šta ćemo sa onima koji ne znaju, kako da se sporazume? Mislim da se ti displeji moraju riješiti kako za nas koji dolazimo iz drugih zemalja tako i za Bosance koji žive u drugim gradovima a požele vidjeti svoju prijestolnicu. Ovo je stvarno neprijatno - kazuje nam.

Direktoru Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Gradski prijevoz (GRAS) Senadu Mujagiću smo postavili pitanje zašto u GRAS-ovim vozilima nema displeja na kojima će pisati stanice bilo trolejbuske ili tramvajske, a koje su orijentir strancima kuda idu i kada će doći do stanice na kojoj izlaze. Međutim, on se nije udostojio da odgovori na naša pitanja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.