open-navfaktor-logo
search
Šta im se sviđa
Turisti u bh. prijestolnici: Nijemac progovorio bosanski, Francuzi kažu da je Sarajevo kosmopolitski grad
Baš kao i u neka sretnija vremena, u periodu prije koronavirusa, Sarajevo su ovih dana ponovo "zaposjeli" turisti iz cijelog svijeta. Naša ekipa pohrlila im je ususret, i već u šetnji Ferhadijom do Baščaršije sreli smo grupe iz Njemačke, Francuske, Turske, Kine, arapskih zemalja...
11.08.2021. u 16:34
get url
text

Od lokalnih ugostitelja saznajemo da je u gradu puno Finaca, Šveđana i Britanaca, ali mi nismo imali sreću da nam se "ukrste putevi".

No ovi s kojima jesu, bili su u pratnji turističkih vodiča, prijatelja ili su sami krenuli u avanturu. Obilazili su staru jezgru grada, ispijali bosanske kafe, jeli domaće specijalitete..., i sve to obavezno "zalijevali" vodom s Baščaršije jer čuli su za legendu da će se tako ponovo vratiti.

I lijepo je da upravo tako doživljavaju bh. prijestolnicu, zbog čega im želimo da "čarolija" djeluje, i da se opet vrate, no nas je zanimalo šta ih je toliko oduševilo...

Mnogi su sa nama prihvatili da razgovaraju samo uz ugašenu kameru i diktafon, uz obrazloženje da se ne vole snimati, i žao nam je što nismo u prilici da prenesemo njihova oduševljenja našom zemljom i glavnim gradom, a bilo je i onih koji su rado stali ispred kamere, pa čak progovorili i na bosanskom...

- Zovem se Guni Brem. Iz Njemačke sam (Berlin). Moja mama je iz Maroka, a otac iz Njemačke. Sada sam ovdje i uživam u Sarajevu. Veoma je lijep grad. Najviše mi se dopada priroda, okruženje, planine, ljudi, veoma jaka i dobra kafa. Sviđa mi se grad, ljudi, veoma je lijepo. Sviđa mi se ovo mjesto – kazao je Brem.

Na naše pitanje koja mjesta će još posjetiti tokom boravka u BiH, kazao nam je kako je Sarajevo zapravo njegova druga destinacija, te da je dan ranije bio u Bratuncu.

- Ovo jutro sam stigao u Sarajevo. Ovo je drugo mjesto na početku mog putovanja kroz Bosnu i Srbiju. Ostat ću nekoliko dana. Treće mjesto koje ćemo posjetiti je Mostar. Poslije ću vidjeti gdje ćemo ići – istakao je Brem.

Naučio je i nekoliko bosanskih riječi poput "hvala", "dobar dan" i "dobro sam". Naravno, naučio ga je prijatelj porijeklom iz Bosne, i naravno, nije ga poštedio, pa ga je naučio i nekoliko psovki, ali sporazumno smo se dogovorili da ostanemo kod lijepih riječi. Rastali smo se uz mnogo smijeha.

U blizini Sebilja susreli smo bračni par, Leu i Quentina iz Francuske. Na naše oduševljenje, pristali su govoriti i u kameru. Pričaju nam kako su na proputovanju u našoj zemlji, a prethodno su obišli Hrvatsku, Crnu Goru i dio Albanije.

- Mi smo iz Strazbura. Blizu Njemačke. Ovo je naš prvi dolazak u Sarajevo. Vrlo je lijepo, kosmopolitiski grad, miks mladih i starih ljudi, mnogo starih zgrada. Veoma je lijepo. Poslije Sarajeva idemo posjetiti jedan dvorac na sjeveru Bosne. Poslije se vraćamo kući – kazali su naši gosti Francuzi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.