open-navfaktor-logo
search
Posjete
Turković i Čović u Bihaću: Glavne teme migrantska kriza i aerodrom
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je posjetila Bihać i aerodrom u ovom gradu koji je u izgradnji, te se sastala sa gradskim i entitetskim zvaničnicama u Krajini.
30.09.2020. u 15:07
get url
text

Ministrica Turković se sastala sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, a sastanku je prisustvovao i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Razgovarano je o migrantskoj krizi koja je najviše pogodila ovaj dio Bosne i Hercegovine, ali i problemima koje pojedini migranti izazivaju u Bihaću. Turković je navela da je pitanje migrantske krize problem cijele države, te da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ovaj problem riješio, a posebno smanjio pritisak na Bihać i druge općine u Krajini. Gradonačelnik Fazlić je kazao da je za Bihać važno da država BiH uloži veće napore u povratku migranata u njihove matične države.

Na sastanku je zatraženo od ministrice Turković da pomogne u olakšavanju kretanja preko graničnog prijelaza Izačić i Bosanski Novi. Navedeno je da turisti koji dolaze u Hrvatsku koriste prenoćište u Bihaću, te je potrebno smanjiti njihovo zadržavanje na granici, ali i zadržavanje stanovnika Krajine iz inostranstva koji dolaze u posjetu domovini.

Turković je potom, zajedno sa ministrom Dedićem i gradonačelnikom Fazlićem posjetila aerodrom u Bihaću koji je u izgradnji. Direktor Javnog preduzeća Aerodrom Bihać Adnan Bajrić upoznao je ministricu Turković da je Gradsko vijeće krajem 2015. godine osnovalo ovo preduzeće, ali i o poduzetim aktivnostima i radovima koji su do sada urađeni, a koji uključuju i izgradnju testne piste.

Bajrić je istakao da očekuju da Vlada FBiH preuzme nadležnosti sa nivoa Grada, te da finansira ili se kreditno zaduži, kako bi izgradila ovaj projekat, čime bi podržala razvoj privrede i turizma. Naveo je da bi ovaj projekat, ukoliko se ispune svi potrebni uslovi, mogao biti realizovan u naredne tri godine.

Ministrica Turković je kazala da se radi o važnom projektu za našu zemlju, te da će pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, ali i u Bosni i Hercegovini i svijetu lobirati za pomoć u izgradnji aerodroma. Dodala je da je Krajina, posebno rijeka Una, privlačna za turiste iz cijelog svijeta, te da je ovaj dio naše zemlje veliki turistički potencijal. Zbog toga je važna izgradnja aerodroma, ali i zbog bh. građana koji žive u inostranstvu i dolaze u posjetu BiH, saopćilo je MVP BiH.

Bihać je posjetio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i u razgovoru sa graonačelnikom Šuhretom Fazlićem upoznao se sa aktuelnom situacijom u Bihaću u svijetlu migrantske krize i pandemije koronavirusa, ali i sa razvojnm prijektima od kojih je aerodrom Bihać jedan od najznačajnijih.

- Za nas u Gradu Bihaću izuzetno je važno da imamo podršku viših nivoa kada je u pitanju izgradnja aerodroma u našem gradu i stoga sam zamolio Čovića da svojim autoritetom pomogne ovaj projekat, odnosno da Vlada F BiH i državne institucije budu dio ove priče koja znači daljnji razvoj grada. Naravno, nezaobilazna tema jeste i migrantska kriza u našem gradu i ono što je opća ocjena i današnjih aktera sastanka i građana jeste da sve što je nefunkcionalno u našoj državnoj vlasti najbolje se vidi u Bihaću i to se mora hitno mijenjati – kazao je gradonačelnik Fazlić, saopćio je Grad Bihać.

Ističući zadovoljstvo posjetom gradu Bihaću Čović je kazao da je sa gradonačelnikom Fazlićem razgovarao o migrantskoj krizi, predstojećim lokalnim izborima i projektima koji su značajni za Grad Bihać.

- Prijateljski i partnerski odnos koji se ostvario mnogo godina ranije i sadašnji gradonačelnik je nastavio i mi ćemo kao dio vlasti u F BiH i Vijeću ministara BiH pomoći  projekte koji su za Bihać bitni, a to je aerodrom Bihać i razvoj turizma koji je okosnica razvoja ovog kraja – kazao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.