- Integritet međunarodnog sistema utemeljenog na pravilima, ključnog za našu kolektivnu sigurnost, ugrožen je ruskom agresijom na Ukrajinu. Duboko žalimo što Ruska Federacija ne poštuje sve obaveze prema međunarodnom pravu, kao i preuzete političke obaveze, te stojimo uz ostatak svijeta u osudi ove neopravdane i ničim izazvane agresije. Naročito zbog gubitka nevinih života i neselektivnih napada na civilne ciljeve u Ukrajini - navela je, između ostalog, ministrica u obraćanju skupu kojim je predsjedavao Luigi Di Maio, ministar vanjskih poslova Italije.

Kako je istakla, Vijeće Evrope ima moralni i politički autoritet, kao i jedinstvene mehanizme da pruži veoma važan doprinos rješavanju problema sa kojima se suočavamo.

- Pokušajmo da ih iskoristimo, da ojačamo stabilnost našeg kontinenta, zasnovanu na slobodi i poštovanju ljudskih prava – dodala je.

 Također, u govoru Turković navedeno je nekoliko činjenica o situaciji u BiH. 

- BiH želi ponoviti važnost Evropske konvencije o ljudskim pravima i njenog jedinstvenog sistema za zaštitu ljudskih prava na cijelom kontinentu. Dostignuće Vijeća Evrope je da svi Evropljani imaju pravo žalbe Evropskom sudu za ljudska prava. U tom smislu, dozvolite mi da vas uvjerim u našu snažnu predanost provedbi njegovih odluka u vezi sa grupom predmeta Sejdić-Finci.

VEZANI TEKST - Varhelyi poručio u Zagrebu: Bojkot i nepriznavanje izbornih rezultata u BiH neće nas odvesti nikamo

Shodno tome, uz tekuće rasprave o izmjenama izbornog zakonodavstva i eventualnim pratećim promjenama Ustava, one moraju biti urađene isključivo u skladu sa standardima, principima, vrijednostima EU-a i u skladu sa zahtjevima koji proizilaze iz odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Čvrsto smo uvjereni da nijedan politički dogovor ili rješenje koje proizilazi iz ovih razgovora ne bi trebalo da bude prepreka ili onemogućavanje njihove pune implementacije. Ovo je također jedan od 14 prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi otvorila pregovarački proces za članstvo u EU. Dok udvostručujemo naše napore da napravimo odlučujući iskorak u ovom pitanju, nastavit ćemo računati na tako dragocjenu pomoć Sekretarijata, Venecijanske komisije i država članica - poručila je Turković.