open-navfaktor-logo
search
MVPBiH
Turković uputila note ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva događajima 9. januara
Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovin, uputila je danas note ambasadama Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banjoj Luci, prilikom obilježavanja neustavnog "dana RS-a".
10.01.2022. u 16:29
get url
text

- Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava svoje poštovanje i želi skrenuti pažnju na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, presudom objavljenom u Službenom glasniku BiH broj 30/19, obilježavanje 9. januara kao službenog dana entiteta Republika Srpska proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 9. januara, koje su se održale 8 i 9. januara 2022. godine u Banjoj Luci, a koje predstavljaju čin protivan gore presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – navedeno je u noti.

Ministarstvo, kako je istaknuto, također želi naglasiti stav da nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine "predstavlja čin grubog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine".

- Stoga, Ministarstvo je prinuđeno da oštro osudi ovakvo ponašanje koje može narušiti prijateljske odnose. Ministarstvo ujedno traži da se o ovoj diplomatskoj noti upozna Ministarstvo vanjskih poslova vaše države – istaknuto je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.