open-navfaktor-logo
search
Masovna proizvodnja
Turski autonomni električni autobusi spremni za izvoz
Prvi autonomni električni autobusi turske proizvodnje spremni su za izvoz u Rumuniju i Sjedinjene Američke Države (SAD).
03.02.2021. u 10:36
get url
text

Okan Bas, direktor kompanije Karsan kazao je da su završene sve procedure za izvoz prvih autonomnih autobusa te kompanije.

- Jedno vozilo smo prodali u Rumuniju, gdje će ono biti korišteno u tamošnjem tehnoparku, a drugo smo prodali u SAD i ta isporuka bi trebala biti u maju. U toku su pregovori sa još nekoliko kupaca iz različitih država - rekao je Bas.

Karsan Atak Electric je među prvim autonomnim autobusima u svijetu koji je ušao u komercijalnu masovnu proizvodnju, a testiranja su završena u ponedjeljak i to uz učešće i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Riječ je o autonomnom vozilu koje je opremljeno sofisticiranim spletom senzora, računarskom opremom, tehnologijom HD-Map i softverom za autonomnu vožnju, a pomoću takve opreme je u potpunosti svjesno svoje okoline te živa i neživa bića oko sebe detektira brže od čovjeka.

I turski proizvođač autobusa Otokar je prošlog mjeseca uspješno testirao autonomne autobuse koje je razvio u saradnji sa stručnjacima sa Okan univerziteta. Kompanija Otokar poznata je i po tome što je ranije razvila i proizvela prvi turski autobus na električni pogon koji se izvozi u druge zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.