open-navfaktor-logo
search
Proslijeđena Sudu
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv glavnog inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Vahidina Šahinpašića, rođenog 1974. godine u Sarajevu.
15.12.2020. u 15:40
get url
text

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se osumnjičeni tereti da je, dana 30. augusta 2017. godine, u svojstvu tada v. d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao naredbu pripadnicima SIPA-e, da izvrše lociranje i hapšenje osobe J. Š. Đ.

Postupajući po naredbi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašića, pripadnici SIPA-e su uhapsili navedenu osobu, te ga protuzakonito držali lišenog slobode.

Osumnjičeni  se također tereti da je u noći  05/06. septembra 2017. godine u  svojstvu v. d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J. Š. Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šahinpašić se tereti da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH drugom protupravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku  koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio krivično djelo protupravno lišenje slobode i krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.