open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Tužilaštvo BiH traži pritvor za ministra Miloša Lučića
Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Miloša Lučića (1986.), ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
08.12.2022. u 14:39
get url
text

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja povezanim sa više krivičnih djela.

Mjera pritvora predlaže se iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Mjera pritvora potrebna je jer bi osumnjičeni boravkom na slobodi kao i boravkom na radnom mjestu, bio u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje su svjedoci, saučesnici ili su povezane sa događajima obuhvaćenim predmetom, među kojima su i osobe kojima je nadređeni rukovodilac, te bi imao pristup dokumentaciji i dokaznim materijalima, što bi moglo ugroziti proces istrage i istražne radnje koje se trebaju preduzeti.

Detaljno obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora bit će u zakonskom roku upućen Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

U međuvremenu je upućen prijedlog i održano ročište o pritvoru te se čeka odluka Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.