Ročište, koje je povodom ovog prijedloga zakazano pred Sudom BiH, zatvoreno je za javnost tako da nije poznato zbog čega je Tužilaštvo podnijelo prijedlog za kažnjavanje svjedoka Sarajlića, nekadašnjeg potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Sarajlićev pravni zastupnik Nermin Mulalić zatražio je zatvaranje ročišta iz opreza, kako se ne bi otkrili neki podaci iz istrage.

Tužilac Mirza Hukeljić je rekao da je iznenađen da je uopće zakazano ročište povodom ovog prijedloga, te da postoji mogućnost iznošenja podataka iz istrage. On je kazao da se ne protivi prijedlogu za isključenje javnosti, ali da zakon to predviđa samo u slučajevima zaštite svjedoka, a ne istrage.

Mulalić je kazao da se prijedlog primarno odnosi na sprečavanje objelodanjivanja nekih informacija koje ne bi trebalo iznositi u javnost, a da se dijelom tiče i prava na privatnost Sarajlića.

Sudija Tatjana Kosović odlučila je da javnost bude isključena s ciljem zaštite svjedoka, navodeći da se radi o istražnom spisu.

U vezi sa ročištem povodom prijedloga za kažnjavanje svjedoka, Kosović je napomenula da je to vrlo rijetka situacija i da misli da je prva pred Sudom BiH. I branilac Mulalić je kazao da se prvi put susreće s ovakvim slučajem.

Premijer Federacije Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme F.H. Srebrena malina Fikret Hodžić osumnjičeni su za više krivičnih djela prilikom uvoza respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa krajem aprila.