open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Tuzlanka Jelena Novaković iz Madrida: Većina Španaca nisu mnogo uplašeni
Tuzlanka Jelena Novaković, koja sa suprugom i kćerkom živi u Španiji gdje je veliki broj zaraženih koronavirusom, u razgovoru za Fenu kaže da se cijela situacija oko pandemije koronavirusa čini dosta nerealna, iako su vrlo svjesni realnih implikacija i posljedica koje doživljavaju i koje će uslijediti.
31.03.2020. u 14:20
get url
text

- Otkako je situacija u Madridu počela da se pogoršava radimo od kuće i nismo u strahu od ekonomskih posljedica koje mnoge osobe doživljavaju zbog obustave funkcija velikog djela ekonomije. Mada smo svi zabrinuti kakve će posljedice sve ovo donijeti, mislim da većina Španaca nisu mnogo uplašeni - kaže Novaković.

Ističe kako su, na veliku sreću, u njenom kućanstvu svi dobro te da provodimo vrijeme kod kuće u porodičnom okruženju. 

S obzirom da je njen suprug iz Japana, gdje se korištenje zaštitne maske u situaciji epidemije smatra obavezom i socijalnom normom, kaže da su isti princip uveli i u svojoj porodici čim su se pojavile informacije o prvim slučajevima zaraze u Madridu. 

Većina pravila koja su nametnuta usljed pandemije koronavirus, Španci su, kako je ispričala Novaković, počeli provoditi tek nekoliko dana nakon datih instrukcija za samoizolaciju.

- Kao tipičan mediteranski narod, nisu ljubitelji ostajanja u kućama, skloni su dodirima za pozdrave i socijalizacijom na hiljadu načina - manje više kao i mi. Iako su se pokazali relativno disciplinovani u provođenju karantena, trebalo im je vremena da se to provede u cjelosti. U marketima su preporučenu distancu slabo držali, maske i dezinfekcijska sredstva su uveli tek prošle sedmice. Sada su već ulice puste i saobraćaj je skoro nepostojeći – rekla je ova Tuzlanka sa adresom u Madridu.

Kako naglašava, Madrid je ogroman grad i uspostaviti obustavu svih aktivnosti je jako komplikovano. Institucije ispunjavaju svoje obaveze, marketi su puni i nema naznaka za nestašicom. Svake večeri u 20 sati svi aplaudiraju s balkona u znak zahvale onima koji ne mogu ostati u kućama, kako bi drugi imali normalne uslove za život.

Španska vlada je, kazala je, uvela i određene mjere za pomoć ekonomiji u uslovima pandemije, a ta država također ima odličan sistem socijalne pomoći i javni zdravstveni sistem. Što se tiče raspoloživih bolničkih kreveta, imaju ogromne kapacitete. Treći su u Evropi po broju bolničkih kreveta, "ali ih je situacija s koronavirusom ipak preplavila". 

To, smatra ona, ukazuje na ozbiljnost pandemije koja izgleda neće zaobići nikoga, pa ni zemlje koje su mnogo manje opremljene i manje spremne za ovakve krizne situacije. 

Jelena Novaković na kraju poručuje iz Madrida kako su očekivanja da se do juna znatno smanji broja zaraženih, a smatra da će biti potrebno, da bi se situacija stabilizovala, implementiranje dodatnih mjera, kao i mnogo samodiscipline.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.