open-navfaktor-logo
search
Prvi u FBiH
Tuzlanski kanton ima novu Skupštinu, izabrano i rukovodstvo
Tuzlanski kanton (TK) prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine održao konstituirajuću sjednicu na kojoj je 35 novoizabranih zatupnika prihvatilo mandate, a certifikate im je uručio predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović.
10.11.2022. u 16:35
get url
text

Izabrano je i novo rukovodstvo Skupštine TK, na čijem je čelu novi-stari predsjednik Žarko Vujović, a njegovi zamjenici, također isti kao u prethodnom mandatu, su Lejla Vuković i Boris Krešić.

Većinu u novoizabranoj Skupštini TK čine Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika, a tu su i četiri zastupnika Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji će nastaviti djelovanje kao nezavisni zastupnici.

U skladu sa novom većinom za rukovodstvo Skupštine glasalo je 19 zastupnika, a 16 ih je bilo suzdržano. Sjednica je nakon izbora rukovodstva prekinuta, a bit će nastavljena naredne sedmice, odnosno kada se steknu uvjeti za izbor delegata u Doma naroda Parlamenta FBiH iz TK.

- TK u Doma naroda FBiH daje deset delegata, pet Bošnjaka, tri Srbina i po jednog Hrvata i pripadnika ostalih. Po toj raspodjeli nedostaje samo jedan pripadnik Srba, jer su u Skupštinu TK izabrana dvojica. To mjesto će se popuniti na osnovu uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Po broju glasova to bi trebali biti Radojka Stojak sa liste Socijaldemokratske partije (SDP) ili Aleksandar Vujadinović sa liste Socijaldemokrata (SD) BiH - rekao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

O napuštanju stranaka nakon izbora, što su uradili Suljkanović i Alić, Vujović je rekao da je ljubomoran, "jer niko nije pravio proteste kada je on napuštao SDP".

- Do ponedjeljka moramo predati liste za Dom naroda FBiH koje će biti ovjerene u CIK-u, a nakon toga ćemo u dogovoru s ostalim političkim partijama, sazvati nastavak konstituirajuće sjednice i tada će se glasati o kandidatima - rekao je Boris Krešić, zamjenik predsjednika Skupštine TK.

Opoziciju u TK u ovom trenutku čine SDP, PDA, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), SD BiH i Stranka za BiH (SBiH).

{$galerijaFotografija}

Skupština TK nova
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.