open-navfaktor-logo
search
Najveći udar pandemije
Tuzlanski kanton: Nemamo plan vakcinacije, ni lockdown, ali imamo koordinaciono tijelo
Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu premijer Kadrija Hodžić još u petak je najavio uvođenje parcijalnog lockdowna u TK. Kao poseban razlog za zabrinutost naveo je veliki broj Covid-bolesnika hospitaliziranih na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla.
07.04.2021. u 17:12
get url
text
Premijer TK Kadrija Hodžić

Broj hospitaliziranih na UKC-u od tada je znatno porastao, pa je prije dva dana iznosio rekordnih 244, da bi jučer bio smanjen na 224. Direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović danas nam je potvrdio da je broj zaraženih koronavirusom koji su hospitalizirani ponovo porastao i sada iznosi 234.

- Ovo je najveći udar pandemije kada smo mi u pitanju. Mnogo veći nego u novembru i decembru prošle godine - kaže Jusufović i dodaje da su kapaciteti za smještaj Covid-bolesnika popunjeni 90 posto.

Iako je situacija veoma teška Krizni štab TK nije zasjedao od petka i trenutno o uvođenju lockdowna više niko ne govori. Vlada TK zasjedala je danas i nije bilo riječi o novim mjerama.

Umjesto toga, Vlada TK danas formirala koordinaciono tijelo za praćenje stanja pandemije COVID-19 na području TK. Ovo tijelo će, najavljeno je iz Vlade TK, svakog ponedjeljka održavati koordinacijski sastanak s ciljem razmjene najnovijih informacija o stanju pandemije COVID-19.

- Koordinaciono tijelo spremamo kao znak streteškog pristupa problemu s kojim se teško nositi na nivou štabova, Kriznog štaba ili Ministarstva zdravstva. Želimo da objedinimo rad i da na jednom mjestu razmatramo sve što se dešava, da preuzmemo odgovornost za pandemiju - rekao je danas premijer Hodžić.

Koordinaciono tijelo, osim premijera TK čine ministar unutrašnjih poslova, ministar zdravstva, ministar finansija, savjetnik premijera te predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite, Uprave policije MUP-a, Zavoda za javno zdravstvo, Kantonalne uprave civilne zaštite, UKC-a Tuzla, Upravnog odbora UKC-a Tuzla, Službe inspekcija Grada Tuzla i Crvenog križa TK.

Tuzlanski kanton još nema ni plan masovne vakcinacije, a premijer je danas potvrdio da se na njemu radi.

- Plan vakcinacija pravimo, sutra razgovaramo o mehanizamu online prijava građana za vakcinaciju - rekao je Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.