open-navfaktor-logo
search
Imunizacija
U Banju Luku stiglo još 25.000 doza vakcine Sputnik V
U RS-u danas je isporučeno još 25.000 doza prve komponente vakcina Sputnik V koje su nabavljene za imunizaciju stanovništva RS-a protiv COVID-19.
12.06.2021. u 14:09
get url
text

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić ističe da je riječ o još jednoj isporuci vakcina ruskog proizvođača u sklopu realizacije ugovora koji Institut za javno zdravstvo RS-a ima sa veleprometnikom "Krajinagroup".

- S obzirom na to da postoje određene nedoumice po pitanju vakcinacije ovom vakcinom, moram da naglasim da je sam proizvođač promijenio svoja uputstva o revakcinaciji još prije mjesec dana, o čemu je obavijestio sve zemlje koje raspolažu ovom vakcinom. Tačnije, obavijestili su nas da se revakcinacija drugom komponentom vakcine može uraditi u periodu od 21 do 90 dana nakon vakcinacije prvom komponentom. Stanovništvo zato nema razloga za zabrinutost - kaže ministar Šeranić, saopćilo je Ministarstvo zdravlja RS-a.

Šeranić dodaje da je bitno da se vakcinacija obavi i prvom dozom, a da će kroz dalju realizaciju biti osigurano sve što RS-u pripada po ovom ugovoru, uključujući odgovarajuće količine komponente dva ove vakcine. Time će biti omogućeno da se stanovništvo potpuno vakciniše u periodu koji je definisao sam proizvođač vakcine.

Nove količine vakcina dopremljene su u skladište uvoznika u Banjoj Luci, a po završetku procedura bit će upućene zdravstvenim ustanovama u RS-u za nastavak procesa vakcinacije protiv virusa korona. Prethodno je, podsjećamo, u RS stiglo ukupno 99.300 doza prve i druge komponente vakcina Sputnik V.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.