open-navfaktor-logo
search
Društvo pisaca BiH
U Bitunji kod Stoca otkrivena spomen-ploča u rodnoj kući Alije Isakovića
Svečano otvaranje spomen-ploče u rodnoj kući književnika Alije Isakovića (1932-1997) upriličeno je danas u Bitunji, kod Stoca (općina Berkovići) u organizaciji Društva pisaca Bosne i Hercegovine.
30.11.2020. u 13:20
get url
text
get url
text

- Otkrivanje spomen-ploče na rodnoj kući Alije Isakovića je dio našega duga prema svemu onome što je on podario bosanskom jeziku i ukupnom bosansko-hercegovačkom društvu - kazao je Feni predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević.

Na svečanosti otkrivanja spomen-ploče, pored članova Društva pisaca BiH i porodice rahmetli književnika Alije Isakovića, sudjelovali su i prijatelji i poštovaoci književnog i ukupnog životnoga djela Isakovića.

- Bilo je tu mnogo ljudi iz Stoca, Mostara, Sarajeva, onoliko koliko su uvjeti dozvoljavali zbog pandemije - kazao je Hajdarević.

Naglasio je da je vrlo važno da rodno mjesto Alije Isakovića, ali i mjesta drugih bh. autora budu prepoznata na književnoj i kulturnoj mapi države BiH i da se ima kvalitetan stav prema velikim ljudima koji su živjeli na ovim prostorima.

Alija Isaković (Bitunja kod Stoca, 15. januar 1932. - Sarajevo, 14. mart 1997) bio je pisac, romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i povjesničar jezika i književnosti. Bio je i geološki tehničar, TV-scenarist, urednik časopisa "Život", urednik edicije Kulturno naslijeđe BiH u sarajevskoj "Svjetlosti".

Priredio je više djela muslimanskih pisaca i prvu antologiju muslimanske književnosti "Biserje" 1972, prvi izbor bosanskohercegovačkih putopisaca "Hodoljublje", zbornik radova "Hasanaginica", anegdote o Nasrudin-hodži te romane "Sunce o desno rame", "Pobuna materije", zbirku priča "Taj čovjek" i brojna druga djela. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.