open-navfaktor-logo
search
Bugojno
U blizini kuće Raseme Ždralović rastu džinovske gljive
Rasema kaže da velika puhara spada među jestive gljive, te da postoje indicije da ima i ljekovita, antikancerogena svojstva
25.07.2019. u 09:56
get url
text

Rasema Ždralović iz Ždralovića kod Bugojna u blizini svoje kuće pronašala je džinovsku gljivu puharu težine 3,5 kg. Kako ističe, džinovske gljive u blizini kuće su se udomaćile prije deset godina.

Rasema kaže da velika puhara spada među jestive gljive, te da postoje indicije da ima i ljekovita, antikancerogena svojstva.

-Ova gljiva je jestiva dok je mlada i bijela, ali kada je već zrela, poprima smeđkastu boju. Tada se može samljeti i osušiti i taj prah se može koristiti za brzo zarastanje manjih rana. Ova gljiva se može pronaći u čistim šumama, na livadama i pašnjacima. Sve dok je bijela, ona je i jestiva. Meso joj je poput šlaga, može se pohovati ili pripremati izdinstana na luku ili u kombinaciji sa drugim povrćem - kazala je za Bug.ba Rasema Ždralović.

Pošto je puhara specifičnog oblika, zamjena s drugim gljivama je teško moguća. Može se jesti i sirova.

Ekstrakt gljive, prema pojedinim autorima, ima antimikrobna svojstva. Kao što se vidi na fotografiji, pečurke pronađene u Ždralovićima su izvanrednog kvaliteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.