open-navfaktor-logo
search
Ukupno 83 preminula
U BPK prvi smrtni slučaj od koronavirusa nakon tri mjeseca
Muškarac iz Goražda preminuo je od posljedica koronavirusa, što je prvi smrtni slučaj nakon tri mjeseca i 83. od početka pandemije na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.
07.09.2021. u 14:40
get url
text

Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo naglasila je da je riječ o starijoj muškoj osobi koja nije bila vakcinisana, a pacijent je bio na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, usljed komplikacija razvijenih zbog COVID – 19.   

- Iz dana u dan raste broj zaraženih i u ovom kantonu, samo u protekla 24 sata registrovano je šest novih slučajeva u Goraždu, dok je isto toliko oporavljeno. Trenutno je na području BPK aktivan 31 slučaj koronavirusa dok je 91 osoba u izolaciji. Dva pacijenta su na liječenju u KCUS-u i nalaze se na kiseoničkoj potpori dok se ostali liječe u kućnim uvjetima – precizirala je dr. Bičo.  

Dodala je da sedmična incidenca, u odnosu na prethodnu, iznosi 83 dok udio pozitivnih testova iznosi 10 posto, što, po njenim riječima, govori da je prisutan prenos virusa u zajednici na nivou 3, a posljednji je broj 4 kada su u pitanju indikatori prenosa virusa u zajednici.

Po riječima dr. Bičo većina zaraženih osoba su nevakcinisane, dok je jedna hospitalizirana osoba u potpunosti vakcinisana  

- Obzirom da je riječ o starijoj muškoj osobi , vakcina ga je koliko toliko zaštitila i ta osoba se oporavlja, te ima bolju kliničku sliku. Ima još nekoliko osoba koje vakcinisane i razvile su blažu kliničku sliku, ali većina su nevakcinisane.

Poznato je da i vakcinisane osobe mogu da se razbole i da budu prenosnici virusa, pogotovo one koja nisu u potpunosti vakcinisane ili nisu prošle dvije sedmice od druge doze. Kod tih osoba se razvija blaža klinička slika i smanjuje se mogućnost hospitalizacije i smrtnosti, što je i cilj vakcinacije – naglasila je dr. Bičo.

Zavodu za javno zdarvstvo BPK danas je dopremljena nova količina od ukupno 1.694 doze vakcina.

- Dopremljeno je 1.130 doza AstraZeneca vakcina i prioritet je najprije revakcinacija s ovom vakcinom za koju je period skraćen na šest sedmica, a potom slijedi i vakcinacija prvom dozom. Dopremljeno je i 350 doza Sinofarm vakcina za prvu dozu, s tim da ima i više od prošle sedmice koje nisu utrošene. Danas je stiglo 214 doza Pfizera, od čega će 42 biti utrošene za revakcinaciju i 172 za prvu dozu – pojasnila je direktorica Zavoda z ajavno zdarvstvo BPK Goražde.

Na području BPK dosad je prvom dozom vakcinisano 5.668 osoba što čini 24,9 posto od ukupnog broja  dok je revakcinisano 2.397 osoba.

- Iskustva s trenutno zaraženim osobama pokazuju da vakcina ima svoju svrhu. Pozivamo građane da se što prije vakcinišu dostupnim vakcinama – poručili su iz Kantonalnog zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.