open-navfaktor-logo
search
Učestvuje i Podžić
U Budvi počeo 2BS Forum: Rusija nastavlja sa aktivnostima na destabilizaciji Zapadnog Balkana
Dvanaesti po redu To Be Secure (2BS) Forum, međunarodna konferencija koja se bavi pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti, svečano je otvoren danas u Budvi. Učestvuje i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.
07.10.2022. u 12:12
get url
text

Centralna tema ovogodišnjeg foruma je budućnost i sigurnost Zapadnog Balkana, kao i uloga i značaj NATO-a.

Na Forumu se diskutuje i o stranom direktnom utjecaju, dezinformacionim aktivnostima i narastajućim izazovima poput energetske krize, klimatskih promjena i geopolitičke situacije u Evropi.

Milica Pejanović-Đurišić, predsjednica Upravnog odbora Atlantskog Saveza Crne Gore, govoreći o agresiji Rusije na Ukrajinu i potencijalnim refleksijama na Zapadni Balkan, kazala je da Rusija sa vrlo razgranatom mrežom nastavlja sa destruktivnim aktivnostima koje imaju za cilj destabilizaciju i ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti regiona.

- Narativ kojim se dovode u pitanje demokratska prava, ljudska prava i slobode, našao je snažno uporište u našem regionu, uz značajan utjecaj na političku dinamiku koja se karakteriše političkom nestabilnošću, uz jačanje međusobnih antagonizama sa potencijalom da dovedu do ugrožavanja ionako krhkog mira i stabilnosti u regionu - kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je upozorila da su nedostatak demokratskih kapaciteta i slabe institucije, kao i manjak fokusa zapadnih partnera, olakšali pristup akterima koji kroz destabilizaciju regiona Zapadnog Balkana žele da dodatno ugroze EU i NATO.

Pejanović-Đurišić je kazala da je Crna Gora najočigledniji primjer, gdje se nastoji kreirati društveni ambijent u kome će biti doveden u pitanje građanski koncept, sekularizam i antifašističke vrijednosti na kojima počiva savremena crnogorska država.

- Sve sa namjerom da se dovede u pitanje održivost Crne Gore kao države. Sve nas mora zabrinuti činjenica da je zemlja, koja je bila najrealniji kandidat da postane naredna članica EU i koja je decenijama imala ulogu faktora stabilnosti u regionu, u tako kratkom periodu postala, duboko polarizovana i da se nalazi u ozbiljnoj političkoj i institucionalnoj krizi - ocijenila je Pejanović-Đurišić.

Ona je istakla da je Crna Gora nedavno osjetila i razarajuću moć cyber napada, koji je također pokazao da crnogorska administracija i infrastruktura nije bila pripremljena kako bi državni sistemi bili adekvatno zaštićeni od takve prijetnje. Ona je podsjetila da zajedno sa svojim partnerima i Crna Gora snažno podržava Ukrajinu, saosjećajući sa žrtvama i razaranjima kojima je ukrajinski narod izložen.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Judy Rising Reinke kazala je u svom govoru da je najveća prijetnja za Crnu Goru vlast koja partijske interese stavlja ispred društvenih.

Reinke je kazala da su identifikovane tri vrste prijetnji – spoljne, unutrašnje i egzistencijalne.

- Svijet se promijenio 24. februara u ruskom zločinačkom pokušaju da zbriše ukrajinski suverenitet. Naša sigurnosna saradnja je zato značajnija nego ikada. Unutrašnje prijetnje su nešto što zabrinjava i povećava podjele u društvu - kazala je američka ambasadorica.

Egzistencijalne prijetnje su, kaže, nešto što dugoročno prijeti sigurnosti Crne Gore, a to je nemogućnost da se riješi ukorijenjena korupcija. Naglasila je i da one partije koje nisu osudile rusku agresiju na Ukrajinu nisu partneri SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.