open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Turskoj
U Bursi predstavljena Fondacija "Alija Izetbegović": Vrijednosti za koje se borio napadnute su danas u svijetu
U Počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Bursi predstavljeni su rad i aktivnosti Fondacije "Alija Izetbegović".
03.10.2021. u 11:25
get url
text

Svečanosti je prisustvovala Sabina Berberović, kćerka prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koja je zahvalila Republici Turskoj i cijelom turskom narodu za podršku koju im pružaju na svakom planu.

Kazala je kako pandemiju koronavirusa ostavljamo iza sebe, ali kako postoje problemi koje je teže prevladati i koji se mogu smatrati odvojenom pandemijom.

- Ova situacija, koja se proširila svijetom, zapravo je postala jedan od glavnih problema čovječanstva. Te su temeljne ljudske vrijednosti bile vrijednosti za koje se borio moj otac. To su sloboda, pravda i poštenje. Zapravo, pandemija islamofobije nam je važnija od bilo koje od njih - kazala je Berberović i nastavila:

- Postizanje slobode, pravde i poštenja nikada nije bilo lahko. No, mi ćemo se nastaviti boriti za to i uspjet ćemo. Te vrijednosti, koje sačinjavaju intelektualno naslijeđe Alije Izetbegovića, vrijednosti su koje su danas, na 18. godišnicu njegove smrti, napadnute u svijetu.

Berberović je naglasila kako se nastavljaju napadi i na Aliju Izetbegovića, te kazala:

- Ipak, on danas nije među nama, mi smo tu, tu je Bosna i Hercegovina. Moramo zaštititi te vrijednosti i nastaviti njegovu borbu.

Berberović je naglasila kako je jedan od najvažnijih ciljeva fondacije omogućiti mladim ljudima uspjeh u Bosni i Hercegovini i rad za domovinu.

Gradonačelnik Burse Alinur Aktas kazao je kako je Alija Izetbegović važan lider koji je cijeli svoj život posvetio domovini.

- Bilo je šehida koji su se borili za svoje ideale. Bilo je onih koji su posvetili svoje živote ovim djelima. Vrlo je malo ljudi koji su svoje ime upisali u budućnost, a Alija Izetbegović jedan je od njih - rekao je Aktas.

Adis Alagić, ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari, također se zahvalio svima koji su doprinijeli organizaciji programa u Bursi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.