open-navfaktor-logo
search
Projekti
U Bužimu počeli radovi na izgradnji trga "Alija Izetbegović"
Počeli su radovi na izgradnji jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u posljednjih deset godina na području Općine Bužim.
26.06.2020. u 14:42
get url
text

Radi se o projektu izgradnje trga "Alija Izetbegović", koji je prošle godine na dan završnice manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima" predstavljen uz prisustvo člana predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Džaferović je tom prilikom istakao da lik i djelo rahmetli prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića zaslužuje da trg koji nosi njegovo ime u Bužimu bude završen, te je posebno istakao da će snažno podupirati i lobirati da do toga dođe u što skorije vrijeme, jer Bužimljani koji su dali veliku žrtvu i doprinos u odbrani BiH to zaslužuju.

Današnjim početkom radova ove riječi su se obistinile, saopćila je Općina Bužim.

Pored predstavnika Federalnog ministartstva raseljenih osoba i izbjeglica, nadzora i izvođača radova uvođenju u posao prisustvovao je i općinski načelnik Mersudin Nanić, kao i brojni građani koji su željeli iskazati sreću i zadovoljstvo što će se graditi trg "Alija Izetbegović" u srcu čaršije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 379.942,76 KM, a najvećim dijelom finansira se preko Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, dok će se jedan dio finansirati i iz budžeta Općine Bužim.

Uskoro će se pored trga raditi i rekonstruisati saobraćajnica – kružni tok, koji se naslanja na trg. Ugovor za kružni tok potpisan je na Dan Općine Bužim u vrijednosti oko 1,3 miliona konvertibilnih maraka, a finansirat će se iz budžeta JP Ceste FBiH.

- Riječ je o velikom i značajnom projektu kojim ćemo građanima Bužima osigurati da uživaju u moderno uređenom trgu sa svim popratnim sadržajima, u potpunosti opremljen komunalnom infrastrukturom i prilazima, te estetski ga i funkcionalno oblikovati kako bi postao oaza okupljanja građana i svih onih koji dolaze u naš viteški grad Bužim - rekao je načelnik Bužima Mersudin Nanić.

Posebno je zahvalio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i članu Predsjedništvu BiH Šefiku Džaferoviću koji su prepoznali važnost izgradnje ovog infrastrukturnog projekta, kao i svima onima koji su doprinijeli da se trg u Bužimu završi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.