open-navfaktor-logo
search
Muftijstvo sarajevsko
U Carevoj džamiji sutra će biti proučeni tevhid i hatma za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji
U Carevoj džamiji u Sarajevu sutra će biti proučeni tevhid i hatma dova pred duše žrtava stradalih u razornim zemljotresima na području Turske i Sirije, javlja Anadolija.
08.02.2023. u 16:41
get url
text

U organizaciji Muftijstva Sarajevo, imami sa područja Medžlisa islamske zajednice Sarajevo sutra će nakon akšam-namaza, u 17.30 sati, proučiti tevhid i hatma dovu pred duše stradalih u zemljotresu, nakon čega će se prisutnima kratko obratiti i muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je veliku humanitarnu akciju za pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom pod nazivom "Humanitarna akcija Islamske zajednice narodu Turske i Sirije: Od Bošnjaka s ljubavlju".

Poziv građanima da se odazovu na ovu akciju uputio je posebno i reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 8.574 osobe su poginule, a 49.133 su povrijeđene nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turske.

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.802 osobe, a više od 5.000 osoba je povrijeđeno.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.