open-navfaktor-logo
search
Zločini u Prijedoru
U danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane: Ove godine bit će ukopano 12 žrtava
Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine danas su na su konferenciji za novinare u Bihaću prezentirali sve aktivnosti i organizacijske detalje za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru "Kamičani".
14.07.2021. u 14:47
get url
text

Kolektivna dženaza bit će klanjana u utorak, 20. jula, s početkom u 12 sati. Ove godine će biti ukopano 12 žrtava, te još jednom evocirano sjećanje na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

 - Bihaćko muftijstvo je u proteklom periodu radilo na pripremi i organizaciji kolektivne dženaze i svih drugih aktivnosti, tako da možemo potvrditi da će sve muftije i članovi Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisustvovati dženazi. Na ovaj ćemo se način sjetiti i odati poštovanje svim žrtvama u Prijedoru i dolini Sane. Također ćemo svi zajedno na Bajram iz Memorijalnog centra "Kamičani" poslati poruku sjećanja i poštovanja svih žrtava, ali i još jednom apelovati na nadležne državne institucije da se maksimalno angažuju u procesu traženja nestalih osoba, kako bi i one mogle biti dostojanstveno ukopane - kazao je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe potvrdio je kako je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3. 000 Bošnjaka i Hrvata.

 - Nažalost, još tragamo za više od 500 žrtava, koje nismo ekshumirali i omogućili njihov ukop. Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica - Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Ove godine ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni - kazao je Begić.

Ovogodišnja kolona sa posmrtnim ostacima neće ići direktno od Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru "Kamičani", nego će prethodno proći kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi. Tako će građani svih tih gradova imati priliku odati poštovanje svim žrtvama ratnog zločina u Prijedoru.

Najavljeno je i održavanje Prvog biciklističkog maratona "Bihać - Prijedor", a biciklisti iz Unsko-sanskog kantona i njihovi gosti prema Prijedoru će krenuti sa Gradskog trga u Bihaću, u ponedjeljak, 19. jula - tačno u podne.

S obzirom na to da ovaj za Bošnjake Krajine izuzetno značajan datum, ove godine dolazi na dan Kurban-bajrama, Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula Dana sjećanja na bošnjačke žrtve u Prijedoru je pozvao medije i javnost da se suzdrže od slavlja i da svoje aktivnosti usklade s ovim danom.

Kada je u pitanju inicijativa da se od strane Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona ovaj datum sjećanja na prijedorske žrtve i službeno proglasi danom žalosti, muftija Kudić ističe da se ove godine odustalo od inicijative iz razloga što ovaj datum pada na dan kada muslimani u BiH obilježavaju Kurban-bajram.

- Ove godine smo iz tih razloga odustali i nismo uputili inicijativu, ali vjerujem da će ova inicijativa ostati u narednim godinama i vjerujem da će, s obzirom da u proteklih 20 godina nije bilo ovakvih incijativa, ona biti i usvojena idućih godina - istakao je muftija Kudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.