open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo u KS
U Domu zdravlja Novi Grad jedan pulmolog uvečer do 10 sati pregleda pacijente iz pet općina
Zdravstveni radnici uposleni u Pneumoftizoološkom dispanzeru Doma zdravlja Novi Grad u Sarajevu proteklog petka (10. juni), umjesto do 20 sati, do kada je radno vrijeme u drugoj smjeni uposlenima u JU Dom zdravlja KS, sa pacijentima su radili do 21.40 sati.
14.06.2022. u 07:50
get url
text
get url
text

No nije to bio slučaj samo prošlog petka, kažu uposleni. Vrlo često ljekar, zajedno sa drugim medicinskim kadrom, ostaje raditi duže od radnog vremena koje mu je propisano Pravilnikom o radu te zdravstvene ustanove.

Luda kuća

- Imamo samo jednog pulmologa ljekara na pacijente koji nam dolaze sa područja općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Ilijaš, Centar. Svi se kod nas liječe, ovo je luda kuća. Ljekar ne radi drugu smjenu, nego sam tokom sedmice odlučuje kada će iz prve smjene produžiti raditi i u drugoj jer je ogroman pritisak pacijenata - kaže medicinska sestra koja je zaposlena u ovom dispanzeru.

VEZANI TEKST - JU Dom zdravlja KS ostaje bez pet pulmologa; Selimić: Neshvatljiv je potez ministra Vranića

Slična, ako ne i ista situacija, i u drugim je domovima zdravlja na području Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, do 31. decembra prošle godine JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo imala je 16 pulmologa, ali ih je od 1. janaura ostalo 11, nakon što je Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo, donio odluku da pet specijalista, koji se bave bolestima pluća i disajnog sistema, pošalje u penziju. U međuvremenu, neke njihove kolege otišle su raditi u druge zdravstvene ustanove.

Kako je prvom čovjeku zdravstva u KS palo na pamet da u jeku pandemije jednu trećinu specijalista, za kojima je najveća potreba, pošalje u penziju - jedno je pitanje, a sasvim drugo i puno važnije - kako će se od jeseni sa ponovnim pogoršanjem epidemiološke situacije sa koronavirusom, što mnogi stručnjaci već najavljuju, ali i sezonskih infekcija, primarna zdravstvena zaštita izboriti sa navalom pacijenata kad sad imaje ovakve probleme?!

Doc. dr. Abel Baltić

Doc. dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS, kaže "da je trenutno veliki pritisak na pulmologe koji rade zbog toga što su neke njihove kolege na godišnjim odmorima".

- Vrijeme je godišnjih odmora koji se nisu koristili u prethodne dvije godine, a zakonski se moraju iskoristiti. Sve to završit će se do 1. septembra kada ćemo imati puno bolje stanje i neće biti velikih gužvi na odjelima pulmologije - dodaje Baltić.

Javna ustanova Dom zdravlja KS trenutno ima devet pulmologa, od kojih je jedan - dr. Mujo Hošić, penzionsan krajem marta pristao da u Domu zdravlja Ilidža radi do 1. septembra.

Nema ih na tržištu

Tu je još jedan pulmolog - dr. Abdulah Smajić, koji se, kako kaže doc. dr. Abel Baltić, direktor ove javne ustanove, jedini javio na oglas za prijem u radni odnos pet pulmologa raspisan još krajem marta.

No Smajić, kako navodi Baltić, još nije potpisao ugovor.

- Očekivali smo ovakvu situaciju. Konkurs za pulmologe stalno je otvoren. Jedan se ljekar javio, imamo još četiri upražnjena mjesta, ali sam skeptičan jer ljekara ovog profila jednostavno nema na tržištu. Istina, imali smo nekih najava da bi još neko mogao konkurisati, ali izgleda da od toga nema ništa - objašnjava Baltić.

Kaže "kako je to što ljekari ostaju raditi i prekovremeno sa pacijentima, najbolji dokaz koliko se trude izaći ususret svima kojima je usluga ljekara potrebna".

- Poručio bi da će svima onima koji prekovremeno rade, to adekvatno biti i plaćeno - naveo je Baltić.

Na kraju, podsjetimo još da se sa specijalizacije, koja traje šest godina, u JU Dom zdravlja KS tek naredne godine vraćaju tri pulmologa, a onda još po jedan 2024. i 2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.