open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
U državnoj kasi nema novca za klub Lane Pudar: Sram vas bilo!
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH na čijem čelu je HDZ-ova Ankica Gudeljević, na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donijelo je odluku o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant "Sufinansiranje sportskih manifestacija" za 2022. godinu.
23.12.2022. u 12:34
get url
text

Odlukom koju je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tageltija, raspoređuju se sredstva namijenjena za tekući grant u iznosu 1.342.000 KM.

Faktor je već pisao o brojnim apsurdima u raspodjeli državnog novca, poput onoga da je Klub malog fudbala Policajac iz Banje Luke dobio 30.000 KM, a Košarkaški savez Bosne i Hercegovine duplo manje.

No to nije sve. Praznih ruku ostao je Klub vodenih sportova Orka iz Mostara, čije boje brani Lana Pudar, evropska prvakinja.

Klub vodenih sportova Orka, najbolji klub u BiH po izboru Olimpijskog komiteta, za ovaj tekući grant aplicirao je sa projektom "Pripreme, trenažni proces i reprezentativni nastupi Lane Pudar u 2022. godini".

VEZANI TEKST - Kako se dijeli državni novac: Policajcu iz Banja Luke duplo više nego Košarkaškom savezu BiH

- Neka je na sramotu komisiji koja je donijela ovu odluku i na taj način najbolje pokazala svu raskoš bahatosti, samovolje, bezobrazluka i javašluka koji vlada u ovoj instituciji. Pogledajte na njihovoj web stranici spisak dobitnika i iznose koje su dobili i sve će vam biti jasno kakvim su se "kriterijima" vodili i šta je njima bilo jedino bitno. Plivački savez BiH, koji niti jednom jedinom markom nije učestvovao u finansiranju bilo kakvih troškova Laninih nastupa i priprema, uredno je prošao na ovom konkursu iznosom od 25.000,00 KM, upravo za finansiranje reprezentativnih nastupa Lane Pudar i reprezentacije BiH u 2022. godini. Samo je nastup njenog tima na netom završenom Svjetskom prvenstvu u Melbourneu naš klub koštao više od 40.000 KM - saopćili su iz Orke.

- A gdje su u svemu tome nastupi u Rimu, Budimpešti, Bukureštu, Berlinu, pripreme i putovanja tokom cijele godine širom Evrope?! Ali zato je najbitnije da su sredstva dobile razne škole sporta koje se otvaraju isključivo u svrhu dobijanja sredstava na raznim grantovima i sa raznih nivoa vlasti - dalje navode.

- Nekad se zaista zapitamo gdje živimo, sa kakvim smo ovo ljudima okruženi i vrijedi li sve ovo ovolikog truda i odricanja, kada vas institucije kojima je obaveza i posao briga o vrhunskom sportu u našoj državi na ovakav način jednostavno pomnože s nulom?! I još nas samo pozovite na kakav prijem da se uslikate s Lanom, da nam uručite kakvu plaketu, da kažete da ste ponosni na njene rezultate i na nas, pa da ugođaj bude potpun... Sram vas bilo! - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.