open-navfaktor-logo
search
Dani otpora
U Goraždu otvoreno centralno spomen-obilježje poginulim braniocima
U okviru manifestacije "Dani otpora", kojom se obilježava 30. godišnjica početka opsade, u Goraždu je otvoreno centralno spomen-obilježje poginulim braniteljima.
04.05.2022. u 14:31
get url
text

Spomen-obilježje smješteno je na platou ispred zgrade BPK Goražde i na njemu su uklesana imena 2.115 poginulih branilaca Goražda tokom rata 1992-1995, javlja Anaolu Agency.

- Danas svjedočimo otvaranju spomen-obilježja poginulim braniteljima, šehidima. Na tom spomeniku su uklesana imena više od 2.100 šehida, koji nisu oklijevali u odbrani ovih prostora i dali su svoje živote za našu slobodu - kazao je Nedim Kunovac, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde.

Izgradnja spomen-obilježja započeta je 2019. godine, ali je usporavala pandemija koronavirusa, kao i činjenica da su finalni kamenorezački radovi morali čekati ljepše vrijeme. Uz podršku drugih nivoa vlasti, kao i pojedinih preduzeća, u izgradnju je uloženo oko 240.000 KM.

Davno je bilo vrijeme da ovakvo spomen-obilježje bude izgrađeno, izjavio je ratni komandant Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) Armije RBiH Ferid Buljubašić.

- Svi moji su bili na ovim prostorima od 1992. do 1995. godine, znamo da je na ovim prostorima svaki kamen spomenik, svaka gruda zemlje ovdje je krvlju zalivena - naglasio je Buljubašić.

Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda i sin slavnog ratnog komandanta i heroja Zaima Imamovića, izrazio je očekivanje da bude obnovljen i objekat komande IBOG-a u neposrednoj blizini spomenika. Kada je o njegovoj gradnji riječ, osim vladama FBiH, BPK i KS, on je zahvalan i tvorcu idejnog rješenja Harisu Šalu, djetetu šehida.

- Iznad nas se nalazi i crkva Drinskih mučenica. To pokazuje širinu ovog grada, a lično za mene šta znači spomenik… Mislim da sve ono što grad Goražde ima ispričati ne može stati ni na hiljadu spomenika. Ovaj spomenik mogu doći i pogledati naši prijatelji sa strane, koji nas nazivaju gradom herojem, što istinski i jesmo. Jedan je od ljepših spomenika koje sam vidio u BiH - rekao je Imamović.

Trideset godina od početka opsade Goražda obilježava se nizom sadržaja.

Jutros je položeno cvijeće na mezarju Kolijevke i spomen-obilježju djeci Goražda. Udruženje za kreativni razvoj "Djeca Evrope" i "Sunčani razred" organizovali su performans u kojem je veliki hor sa više od 100 Goraždana i Goraždanki pjevao nezvaničnu himnu ovog grada "Snivaj Goražde".

Opsada Goražda počela je 4. maja 1992. godine u 7,45 sati i trajala je 1.336 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.