open-navfaktor-logo
search
Nedavno hapšen
U Hrvatskoj iznenada preminuo Pero Vincetić Konj, optuženik za ratne zločine u Orašju
Pero Vincetić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), preminuo je u Hrvatskoj nedugo nakon što je hrvatska policija podnijela protiv njega krivičnu prijavu za ratne zločine.
03.08.2021. u 18:41
get url
text

Crkva u Tovarniku, selu u istočnoj Hrvatskoj u kojoj je Vincetić živio, objavila je na društvenim mrežama da je Vincetić, poznat pod nadimkom Konj, "iznenada preminuo" u nedjelju i da će sahrana biti u srijedu na lokalnom groblju.

VEZANI TEKST - U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić, zvani Konj, optužen za ratne zločine u Orašju 1992. i 1993. godine

Vincetić, koji je imao i državljanstvo Hrvatske i državljanstvo BiH, uhapšen je 20. jula u istočnoj Hrvatskoj, kada je hrvatska policija saopćila da je osumnjičen za zlostavljanje dva civila u Orašju početkom rata u BiH 1992-95. godine.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da je obaviješteno o hapšenju osumnjičenog Vincetića. On se, prema saopćenju Tužilaštva, u BiH tereti za "ratne zločine silovanja i seksualno zlostavljanje na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine".

- Radi se o predmetu realiziranom u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina - saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Hrvatska policija je u ranijem saopćenju navela samo da je uhapšeni osumnjičen za ozbiljno zlostavljanje dva civila.

- Osnovano se sumnja da je osumnjičeni u maju 1992. u Orašju, tada kao 24-godišnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, grubo fizički i psihički zlostavljao dvoje civila izlažući ih intenzivnoj boli, patnji i poniženjima, a protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava - saopćila je hrvatska policija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.