Riječ je o uzorcima prikupljenim u periodu od 11. do 14. novembra ove godine, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 240 novozaraženih osoba, odnosno 61 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U protekla 24 sata, 336 osoba su se oporavile od zaraznog oboljenja COVID-19 u Kantonu Sarajevo. Trenutno su u KS aktivna 6.153 slučaja zaraze koronavirusom.

Na bolničkom liječenju nalaze se 354 oboljele osobe, od kojih je 264 hospitaliziranih na klinikama i Izlolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a 90 u Općoj bolnici.

Deset osoba koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 18 osoba.

Od posljednjeg izvještavanja preminulo je osam pacijenata, dok su prijave za još osam smrtnih ishoda nakndano dostavljene Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Tako da je do sada ukupno 183 slučaja preminulih osoba.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 6.799 osoba u Kantonu Sarajevo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS poručuju stanovništvu Kantona Sarajevo da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoje kretanje, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bezpotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.