open-navfaktor-logo
search
Zapečaćeno 13 objekata
U Kantonu Sarajevo inspektori otkrili 13 neprijavljenih radnika
Porezna uprava Federacije BiH, Kantonalni porezni ured Sarajevo, je 22. novembra 2021. godine izvršila 47 inspekcijskih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici iz djelatnosti trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.
24.11.2021. u 11:35
get url
text

Kontrole su izvršene na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Ilijaš i Hadžići. Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika nacrno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 13 neprijavljenih radnika, 12 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i dva objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, izdato je 14 Rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je 13 obveznika zapečaćeno i izdato je 29 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 55 hiljada maraka.

Porezna uprava će nastaviti inspekcijski nadzor na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, navodi se u saopćenju Porezne uprave Federacije BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.