open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U Kantonu Sarajevo na koronavirus pozitivne još četiri osobe
U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo na prisustvo novog tipa koronavirusa testirano je 186 osoba, a pozitivne su četiri, rekla je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.
17.04.2020. u 14:36
get url
text

- Broj testiranih u Kantonu Sarajevo u toku 24 sata je bio 186, što govori o povećanju broja testiranja u KS. Laboratorijski potvrđenih slučajeva na novi koronavirus je četiri, broj hospitaliziranih na Kliničkom centru ukupno 18, od toga dva sugrađanina su na respiratoru - kazala je Pilav

Kako je navela, nema potpuno oporavljenih u posljednja 24 sata, kao ni smrtnih slučajeva. 

- Broj aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji je 60. Radi se o kućnim izolacijama koje se daju kao mjera zaštite stanovništvu od zaraznih bolesti za domaćinstva u kojima su laboratorijski potvrđeni slučajevi. Od 30. januara do 16. aprila u Kantonu Sarajevo je testirano 1.878, pozitivnih slučajeva 99, od čega je sedam retestirano. Potpuno izliječenih je deset i četiri smrtna slučaja - rekao je Pilav. 

Odgovarajući na pitanja novinara o tome ko je zadužen za klaster SIPA i koliko je izdatih rješenja, Pilav je kazala da kada je riječ o pripadnicima SIPA-e, koji su u KS i kojima je tu mjesto prebivališta, dva su pozitivna slučaja.

Dotakla se i grupe putnika koji su došli iz Švedske, koji tvrde da su jučer testirani, a nemaju rješenja o izolaciji.

- Federalni ministar zdravstva izdaje grupna rješenja i tu se nalaze imena svih osoba koje se nalaze u karantinu. Ne izdaju se pojedinačna rješenja - kazala je Pilav. 

S obzirom na to da se radi o novoj situaciji, ne samo u BiH nego i u svijetu, Pilav je podsjetila da su tražili od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), s obzirom na to da COVID nije klasična karantinska bolest, potvrdu da li se u slučaju COVID-a kao akutne respiratorne infekcije može ići na skraćenje karantina i da ne bude 28 nego 14 dana.

- Dobili smo tu potvrdu s tim da je preporuka WHO-a da se pravi ulazno testiranje i da se nakon 14 dana, ukoliko nije došlo do razvoja simptoma, radi drugo testiranje. Ovaj put ići ćemo na to - pojasnila je Pilav.

Federalni krizni štab civilne zaštite je prije oko mjesec izdao zabranu rada privatnim stomatološkim ordinacijama. Pilav je kazala da Dom zdravlja u KS pruža akutne stomatološke usluge i pozvala građane da budu slidarni u situaciji u kojoj se svi nalaze. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.