open-navfaktor-logo
search
Stigli podaci
U Kantonu Sarajevo pet novozaraženih, saopćeno i šta je sa vakcinacijom
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.
26.06.2021. u 11:21
get url
text

- Testirano je 415 naših sugrađana, a od COVID-19 infekcije oporavilo se 11 osoba. U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije. Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije - navedeno je u saopćenju.

Trenutno je na bolničkom liječenju 25 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 13, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 12. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja su otpuštene tri osobe.

Kanton Sarajevo u ovom trenutku bilježi 128 aktivnih slučajava COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 787 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.643 osobe zaražene koronavirusom i 51.231 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je pet.

- U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 53 pacijenta, od kojih nijedan nije tranportovan u bolnicu na daljnji tretman. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 briseva, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeta 123 brisa za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 107 poziva, a 134 razgovora sa pacijentima su obavljena putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama - istakli su iz Zavoda.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopćili su da je jučer revakcinisano 25 onkoloških pacijenata.

U danima vikenda neće biti vakcinacije u Zetri. U ponedjeljak se nastavlja revakcinacija onkoloških pacijenata kao i vakcinacija pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH.

- Revakcinacija građana Pfizer vakcinama prolongirana je nekoliko dana, do okončanja provjere ovih vakcina u Agenciji za lijekove BiH. O terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija - saopćili su.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.