open-navfaktor-logo
search
Završen projekat
U kojem dijelu općine Novo Sarajevo će se graditi Centralni spomenik šehidima i poginulim braniocima
U Memorijalnom centru Novo Sarajevo održana je prezentacija idejnog projekta Centralnog spomenika šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.
07.09.2020. u 09:27
get url
text
Centralno obilježje Novo Sarajevo

Prezentaciji kojoj su prisustvovali općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima, predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja Novo Sarajevo i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća Novo Sarajevo jednoglasno je usvojeno rješenje u kojem je glavno obilježje zid u staklenoj materijalizaciji, a sve u skladu sa tehničkim propisima, prostornim mogućnostima i pravilima struke.

Općina Novo Sarajevo prethodno je je provela konkurs za izradu idejnog rješenja Centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Konkursna komisija je odabrala tri konkursna rada, te su dodijeljene I, II i  III nagrada, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Nakon održanih prezentacija nagrađenih idejnih rješenja, Općinsko vijeće je razmatralo nagrađena idejna rješenja, Komisija za statusna pitanja boraca pri Općinskom vijeću Novo Sarajevo i Koordinacioni odbor boračkih udruženja Novo Sarajevo su se očitovali sa svojim prijedlozima, sugestijama i smjernicama za izradu idejnog projekta, koji trebaju biti obuhvaćene Projektnim zadatkom za izradu Idejnog projekta.

Zaključkom Općinskog vijeća prihvaćeno je prvonagrađeno Idejno rješenje za izradu projektne dokumentacije Centralnog spomenika šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine  usvojene su u okvirima tehnički izvodivog, preporuke Koordinacionog odbora boračkih udruženja Novo Sarajevo i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centralnog spomenika potpisali su općinski načelnik Nedžad Koldžo i direktor firme Tracest d.o.o. Sarajevo Samir Serdarević. Projektna dokumentacija podrazumijeva izradu idejnog i izvedbenog projekta za potrebe pribavljanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole.

Sa područja Općine Novo Sarajevo 716 branilaca, pripadnika Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine dalo je život za odbranu grada i države i njihova imena će biti ispisana na spomeniku  koje treba da  bude mjesto okupljanja i obilježavanja značajnih datuma na području općine .

Vrijednost Ugovora  za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centralnog spomenika iznosi oko 19.500 KM.

Lokacija za postavljanje spomen obilježja, prema Elaboratu o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo, zauzima prostor  između  Bulevara Meše Selimovića sa južne strane i stambene zgrade u ulici Ferde Hauptmana 2-28 (stometarka) sa sjeverne strane, u centralnom dijelu zelene površine i obuhvata 25×40 metara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.