open-navfaktor-logo
search
Zamjena starih cijevi
U kojim ulicama se vrši rekonstrukcija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo
Rekonstrukcija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo u okviru Druge tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja iznosi oko 20 miliona maraka, počela je 6. marta 2023. godine. 
21.05.2023. u 14:10
get url
text
Vodovod i kanalizacija

VEZANI TEKST - Grbavica raskopana zbog rekonstrukcije vodovodne mreže, asfaltiranje ulica nakon završenih radova

- Rekonstrukcija vodovodne mreže je podijeljena na pet sekcija i bit će obuhvaćeno 67 ulica. U okviru prve sekcije, koja je u toku, radi se u 13 ulica, grupisanih u sedam lokaliteta. Planirana je rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja na području Kantona Sarajevo i to na lokalitetima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te Vogošća i Ilidža. Rok za završetak radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u okviru Druge tranše, svih pet sekcija je 24 mjeseca – ističu za Faktor iz Vodovoda i kanalizacije (ViK). 

Radovi su počeli u ulici Rašida Bešlije gdje je planirana rekonstrukcija ukupno 1.746 metara cjevovoda. Dosad je završena prva faza dužine ukupno 509 metara glavnog poteza profila DN 150 i DN 100 i 396 metara cjevovoda DN 100 u dva kraka. Trenutno je u toku prebacivanje priključaka, na prvoj dionici sa privremenog voda na novi cjevovod, a na narednoj dionici u dužini 700 metara sa starog cjevovoda na vod za privremeno snabdijevanje za vrijeme trajanja radova, dodaju iz ViK-a.

- Na području Grbavice u općini Novo Sarajevo planirano je polaganje više od dva kilometra cjevovoda profila od 80 do 300 milimetara, a u toku su radovi u ulicama Kemala Kapetanovića, Behdžeta Mutevelića, Hasana Brkića i Hamdije Čemerlića. Do sada je izveden najveći dio radova na polaganju novih cjevovoda, u toku je prebacivanje priključaka, tačnije rekonstrukcija priključaka do vodomjernih garnitura, što je vrlo zahtjevna faza izvođenja ovih radova. Rekonstrukcija vodovodne mreže, u ulicama Braće Begić i Nusreta Šišića Dede na području općine Centar, počela je 8. maja. Planirano je polaganje 564 metara cjevovoda DN 200 i 134 metara cjevovoda DN 100 - ističu iz ViK-a. 

Iz Vodovoda i kanalizacije mole građane za strpljenje dok traju radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže. Prilikom obavljanja ovog posla dolazi do nepredviđenih situacija i do obustave vodosnabdijevanja.

- Činimo sve kada dođe do obustave vodosnabdijevanja da kvar otklonimo što prije jer u isto vrijeme se radi na redovnim  popravcima kvarova uz rekonstrukciju vodovodne mreže – poručuju iz Vik-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.