open-navfaktor-logo
search
Pomoć roditeljima
U korak s vršnjacima: Djeca s poteškoćama dobit će lakši put do obrazovanja
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da otprilike deset posto populacije ima poteškoće, jasno je da broj od 800 u TK znači da sva djeca nisu uključena u obrazovni sistem, kaže Andrea Žeravčić.
30.10.2018. u 16:25
get url
text
djeca u školi, ilustracija

Inkluzija u obrazovanju podrazumijeva da se djeca s poteškoćama podučavaju i odgajaju zajedno sa svojim vršnjacima. Da bi to bilo izvedivo djeca s teškoćama u razvoju trebaju podršku i pomoć, a od marta naredne godine imat će je u dva specijalna centra u Banovićima i Gradačcu te dva zavoda u Tuzli.

Riječ je o projektu koji finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju, a provodi ga organizacija Save the Children u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK i Pedagoškim zavodom TK.

Inače, poteškoće mogu podrazumijevati oštećenja sluha, vida, govorne komunikacije, invaliditet, mentalnu retardaciju, različita oštećenja mozga koja se manifestiraju u otežanoj sposobnosti kretanja, oštećenju mišića i živaca, poput cerebralne paralize ili pak probleme u komunikaciji i nesposobnosti svladavanja društvenih vještina, poput autizma.

- Centri za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) znače izgradnju posebnih kabineta gdje djeca s poteškoćama u razvoju mogu dobiti podršku za unaprjeđenje svojih sposobnosti, ali i mobilne timove koji će obilaziti škole i davati podršku nastavnicima u pripremama posebnih nastavnih planova. To će značiti prisustvo logopeda, psihologa, fizijatra, radno okupacionu-terapiju, sve ono što je djeci bilo dostupno na ograničenom broju mjesta - pojašnjava Andrea Žeravčić, direktorica organizacije Save the Children.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja i nauke u TK je u obrazovni sistem uključeno 800 djece sa poteškoćama.

- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da otprilike deset posto populacije ima poteškoće, jasno je da broj od 800 u TK znači da sva djeca nisu uključena u obrazovni sistem. Nadamo se da će se kroz ovaj projekat unaprijediti i sistem rane detekcije poteškoća kod djece - dodaje Andrea Žeravčić.

Dva centra bit će opremljena u OŠ Banovići i OŠ Mehmed-beg kapetanović Ljubušak u Gradačcu. Također, u projekat će biti uključeni i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju te Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora, koji se nalaze u Tuzli.

Nermina Hadžimuhamedović, šefica Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Gradačac, kaže da će novom centru za djecu s poteškoćama gravitirati i djeca iz okolnih općina.

- Nama otvaranje CRIP-a puno znači, jer smo i ranije u saradnji sa školama i drugim institucijama, prihvatili inkluziju u školama, a sada će nam biti lakše da pružimo podršku roditeljima i njihovoj djeci - kaže Nermina Hadžimuhamedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.